Sikertelen a brit internetes egyetem

Vágólapra másolva!
 Mindössze néhány száz hallgatót vonzott a brit kormány által indított online felsőoktatási program. Egy friss elemzés kudarcként könyveli el az állami e-learning projektet.
Vágólapra másolva!

A brit parlament oktatási bizottsága által a közelmúltban kibocsátott jelentés szerint az ország 50 millió fontot felemésztő online egyetemi programja (UkeU) messze alulteljesítve a várakozásokat mindössze 900 hallgatót vonzott. A sikertelenség számos kérdést vet fel, amelyek komoly befolyással bírnak az e-learning és az e-egyetemek további jövőjét illetően - adta hírül az Információs Társadalom es Trendkutató Központ Infinit hírlevele. A jelentés szerint az UkeU legnagyobb problémája az volt, hogy felülről vezérelt kezdeményezésként jött létre, nem pedig az igényekre figyelemmel, a problémákat részben az magyarázza, hogy nem történt meg az igények felmérése sem azok szintjére, természetére, sem pedig az e-learning típusára vonatkozólag.

Az első kurzusok kiírása már kezdetben csúszott, azok végül 2003 szeptemberében indultak, de végül a tervezett 5600 hallgató helyett annak alig hetedét vonzották, és a rendelkezésre álló támogatás dacára sem sikerült számottevő tőkét bevonni a magánszektorból. A jelentés kiemeli még, hogy az UKeU túl nagy hangsúlyt fektetett egy integrált e-learning platform létrehozására, ezáltal ennek a platformnak az állapota alapvetően befolyásolta a stratégiát, valamint a különböző programok fejlesztését.

A nagyszámú hallgatóság mellett a magánszféra bevonása is a prioritások között szerepelt, ám ezen a területen szintén kudarc könyvelhető el, így a projekt egy újabb példája lett annak, hogy bizonyos esetekben milyen nehéz a közszféra és a versenyszféra közötti híd létrehozása. Végül pedig a jelentés azt is megállapítja, hogy az ügymenet, valamint az egész rendszer rugalmassága sem kielégítő, azaz nem volt képes alkalmazkodni a változó körülménykehez, feltételekhez.

ITTK Infinit

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről