Elvették a Modem Idők rádióműsor nevét

Vágólapra másolva!
Lemondott a Magyar Rádió a Modem Idők című, tíz esztendeje hallgatható informatikai ismeretterjesztő rádióműsor nevéről. Az adás a jövőben Netidők címmel jelentkezik a szokott időben.
Vágólapra másolva!

Február 23-án, csütörtökön volt adásban utoljára a Modem Idők műsor. A jövőben - változatlan tartalommal és időpontban (minden héten csütörtökön este 10 órától a Petőfi Rádión) - Netidők címmel hallható a számítógépes talkshow. A névváltásra azért volt szükség, mert a műsor indulása után nem sokkal jelentkezett egy hazai informatikai vállalkozás, a Humansoft, mely még a rádióadás indulása előtt néhány évvel megjelentetett egy könyvet azonos címmel, illetve szlogenként használta a Modem Idők kifejezést. Erre hivatkozva éveken át követelte a névhasználat felfüggesztését, majd peren kívüli megállapodásként a rádió lemondott az ismert műsor címéről.

Nagyon kellett a név

A rádióműsor tíz éve alatt folyamatos volt a pereskedés a Magyar Rádió és a vállalkozás között a névhasználat ügyében. Jóllehet mára, 2006-ra a modem szó kis túlzással szinte kivonult az informatikai szótárakból, hiszen a széles sávú hozzáférések térnyerése kapcsán egyre kevesebb internetező találkozhat a klasszikus, betárcsázós internethez nélkülözhetetlen eszközzel, a Humansoft végül elérte, hogy a Magyar Rádió lemondjon a névről.

Noha a Szabadalmi Hivatal internetes adatbázisa szerint a Humansoftnak és a Magyar Rádiónak egyaránt érvényes oltalma van a Modem Idők névre, ezt a jövőben már csak a Humansoft használhatja. Az eset érdekessége, hogy például a Google-ba beírva a Modem Idők nevet, kiderül, hogy az csak a rádióműsor vonatkozásában fordul elő, a vállalat tehát soha nem használta azt korábban internetes közegben.

Netidők

A műsornak hamarosan megváltozik az internetcíme is: a www.netidok.hu címen lesz elérhető az adás oldala (bár egyelőre a netidok.hungary.com -on található a szájt). A modemidok.hu cím megszűnésével a műsor e-mail címei is megváltoznak hamarosan.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről