300 évig bírja a strapát az új írható CD

Vágólapra másolva!
A Kodak cég olyan írható optikai lemezekkel tervez megjelenni a piacon, amelyek akár nyolcvan-háromszáz éven át képesek megőrizni a rájuk égetett adatokat.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Az időtálló CD

A speciális CD- és DVD-lemezeket egy huszonnégy karátos aranyból készülő védőréteggel vértezik fel: a minőségi alapanyagnak köszönhetően az így készült írható CD-k akár 300 évig is biztonságosan képesek tárolni a rájuk rögzített adatokat. A hasonló technológiával készített DVD-k esetében a gyártó 80-100 éves időtartamot garantál.

A jelenleg elterjedt, hagyományos írható optikai lemezekről ennél jóval hamarabb kiolvashatatlanná válnak az információk: egy rosszabb minőségű CD akár már két éven belül használhatatlanná válhat, egy márkásabb példány pedig öt-hat évig bírja a strapát.

Az időtálló optikai lemezek gyártását amerikai KMP Media gyártja le, de a CD-k és DVD-k a Kodak cég márkanevén fognak a boltokba kerülni. A hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülő speciális lemezek emellett hagyományos társaiknál jobban képesek ellenállni extrém hőmérsékletnek, nedvességnek, közvetlen napfénynek, illetve a rájuk nehezedő nyomásnak is. Hasonló technológiát használó írható lemezeket egyébként már a kevésbé ismert MAM-E és HiSpace cégek is gyártanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről