Pixia: kicsi és ingyenes képkezelő (2. rész)

Vágólapra másolva!
Az elmúlt alkalommal a Pixia fejlett képfeldolgozó eszközeiről, maszkolási és rétegkezelési lehetőségeiről volt szó, ezúttal pedig egy gyakorlati példán keresztül mutatjuk be a szoftvert.
Vágólapra másolva!

A mostani bemutató során egy nem tökéletesen komponált, és rosszul exponált fotóból készül majd el egy webes képgalériában is vállalható fénykép. Mindehhez meg kell ismerni a Pixia vágási, rétegkezelési, élesítési, szín-, és kontrasztbeállítási technikáját.

Az első lépés a kép szükségtelen részeinek levágása, ugyanis ezek a részek egyrészt lassítanák a munkát, másrészt a cél most egy egyszerű portré készítése. A kivágásához legcélszerűbb a felső menüsor nyíllal jelölt ikonját használni (Selection), amellyel négyzet alakú kijelölések készíthetők. A kijelöléshez a kép egy pontjára kattintva az egeret a kívánt négyzet átellenes sarokpontjába kell húzni. A példán ez a macskafej, amelyet így ki lett jelöltve a kivágásra. A vágáshoz, vagy más szóval trimmeléshez, a Selection/Trim Selection menüparancs ajánlott. Így egy új kép jön létre, a kijelölt macskafejen kívüli képterületek pedig eltűnnek.

Forrás: [origo]

Bár az élesítést a profi fotósok általában utolsó munkafázisnak hagyják, ebben az esetben nincs lényegi különbség milyen sorrendben készül el a korrekció. Sajnos a Pixia ezen a téren nem túl fejlett, mivel a Sharpen, azaz élesítés szűrője nem sok beállítási lehetőséget enged. Éppen e miatt viszont alkalom nyílik a rétegkezelés kipróbálására, így a hagyományos élesítés helyett egy sokkal profibb módszer is elvégezhető. Ehhez először duplikálni kell a meglévő képréteget: a jobb oldalon lévő paletta (Layer) rétegsorán jobb egérgombbal hívható elő az ehhez szükséges menüsor. A réteg a Duplicate paranccsal kettőzhető meg. Érdekesség, hogy a képszerkesztő programok nagy részétől eltérően, az új rétegmásolat nem a régi fölött, hanem az alatt jelenik majd meg, egy automatikusan létrehozott rétegmaszkkal, melyet egy fekete négyzet szimbolizál. Ez utóbbira most nem lesz szükség. Alulról az utolsó előtti rétegsor maradjon kijelölve.

Forrás: [origo]

Az élesítéshez a Filter ablakra lesz szükség, amely alapesetben látható a munkafelületen. Ha mégsincs így, akkor a View/Filter menüben vagy az F6 billentyűvel hívható újra elő. Az élesítés parancs a Standard/Sharpness ponttal jelölhető ki. Az ablak alján lévő Settings gombbal hívhatók elő az élesítés beállításai, de ez a két lehetőség ez esetben nincs különösebb hatással a képre, tehát majdhogynem felesleges a használatuk. Az élesítés az Execute gomb megnyomására megy végbe.

Forrás: [origo]

Szerencsétlen esetben - ha a kép már viszonylag éles volt - az előbbi művelet hatása kissé erősnek tűnhet, de a következő néhány lépésben megpróbáljuk kordában tartani a túlzott élesítést. Ehhez a most létrehozott rétegmásolat újbóli duplázására lesz szükség a fent leírt módon. Tehát jobb klikk a rétegen, majd Duplicate gomb. Így már két élesített réteg létezik, amelyeken csökkenteni kell az élesség mértékét. A középső réteg nevén (Layer0) bal kattintással előhívható egy beállítási ablak. Itt a Layer Mode menüben a Lighten-t kell választani, az Opacity pedig legyen 30-40%. Áttérve az alsó, harmadik rétegre, ugyanezt a műveletet kell megismételni. A Layer Mode itt Darken legyen, az Opacity pedig tetszőleges - akár lehet nagyobb is, mint előzőleg. Jól látható, hogy az eddig túlzottnak nevezhető élesség miként csökken. A helyes értékek beállításához nyugodtan vissza lehet térni a középső réteghez és az Opacity csúszkán próbálgatni az élesség változását. A Layer Mode mindenképpen maradjon az egyik rétegen Lighten, a másikon Darken módban.

Forrás: [origo]

Az élesítés elkészült, jöhet a színezés, például szépia hatás készítése. Ez meglepően egyszerű, a végrehajtáshoz pedig az Image/Color Balance menüpontot kell használni. A megjelenő ablakban egyenként állítható a piros (Red), zöld (Green) és kék (Blue) színcsatorna aránya, valamint a színtelítettség (Vividness). Utóbbi lehúzásával szinte teljesen eltűnnek a színek a képről. A barnás szépia-hatáshoz a piros tartomány emelésre és a kék csatorna erőteljes visszahúzására lesz szükség, ahogy a mellékelt képen is látszik. Ez +6-os piros értéket és -28-as kék csatornát jelent a példaképen, a zöld enyhe csökkentésével (-2). Persze ezek nem kőbe vésett értékek, mindenkinek ajánlott, hogy saját szájíze szerint kísérletezzen. A csúszkák egyéb beállításával teljesen más színhatás is létrehozható.

Forrás: [origo]

A képfeldolgozás egyik sarkalatos pontja a kontraszt beállítása, ehhez a Pixiában több módszer is rendelkezésre áll. Az egyik ezek közül az Image/Color Adjustment menüpont: megnyíló ablakában a "görbe" látható öt ponttal. A görbe belső fogópontjainak mozgatásával többek között a kontraszt is nagyszerűen módosítható. Kontraszt emeléshez például jó megoldás lehet a képszerkesztésben S-görbének nevezett beállítás. Ez az alant látható görbületet jelenti, vagyis lényegében egy enyhe s-betűt. A görbe felső negyedének fogópontját kissé bal-fölfelé, alsó negyedének fogópontját pedig jobb lefelé húzva érhető el ez a hatás. A változtatás eredményeképpen kontrasztnövekedés lesz látható a képen.

Forrás: [origo]

A fotó már szinte teljesen megfelel a kitűzött célnak, talán még egy egyszerű képkeret és máris feltölthető a webgalériába, vagy a fotóblogra. A keret készítéséhez először ki kell jelölni a teljes képmezőt a Selection/Select All paranccsal, majd egy vonal megrajzolásával hatásos keret hozható létre. Vonal a Paint/Line, vagy a Ctrl+L billentyűkombinációval rajzolható a kijelölt képszélre.

Forrás: [origo]

Íme, a kész kép! A "véletlenül" elkattintott családi fotóból hatásos állatportré készült a Pixia képfeldolgozó képességeit használva. A szoftver természetesen ingyenesen letölthető az [origo] Szoftverbázisról, így bárki szabadon kísérletezhet vele.

B.P.
(www.digiretus.hu)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!