66 évnyi rádióműsor a Széchényi könyvtárban

Vágólapra másolva!
Kutathatóvá válik a BBC Magyar Adásának digitális archívuma, ezért a hangfelvételek egy-egy másolata az Országos Széchényi Könyvtárba (OSZK) és a Magyar Rádióhoz kerül.
Vágólapra másolva!

A magyar nemzeti könyvtár számos szempontból más, mint az európai nemzeti könyvtárak - fejtette ki az OSZK épületében tartott sajtótájékoztatón Monok István. Az OSZK főigazgatója a különbséget abban látja, hogy ők a kulturális örökség írott, hagyományos formáinak dokumentumai mellett digitális anyagokat, mozgófilmeket, hangzóanyagokat is gyűjtenek.

Természetesnek találták hát, hogy a már meglévő gyűjteményükben a BBC Magyar Adásának archívuma is helyet találjon - mondta, hozzátéve, hogy a Szabad Európa rádió archívumának másolatát is a nemzeti könyvtár őrzi. Az 1 100 CD-n tárolt hanganyag eredeti adathordozói a BBC központi archívumába, a London melletti Cavershambe kerülnek. Az anyag másolatait adják át az OSZK és a Magyar Rádió illetékeseinek - mondta Dajka Béla. A BBC Magyar Adásának igazgatója hangsúlyozta, hogy nemcsak a kutatók, hanem a műsorkészítők is ingyenesen felhasználhatják majd az archívumot.

Az archívumot öt évvel ezelőtt kezdték digitalizálni, a munkálatok az utolsó adás, 2005. december 31-i elhangzása után három hónappal fejeződtek be. Amíg az elmúlt évek műsorai szinte teljes egészében fennmaradtak, addig a kezdeti időszakból sok anyag hiányzik - mondta Vértessy Péter. Az adás főszerkesztője hozzátette, hogy az első években nem rögzítették az élő műsorokat, így mindössze az előre elkészített felvételeket találták meg a lemezeken, később pedig az volt a baj, hogy a mágnesszalagokat többször felhasználták, letörölve az előző anyagokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!