Teljes napokat rögzít a Microsoft kamerája

Vágólapra másolva!
A szoftvercég nyakba akasztható fényképezőgépe félpercenként automatikusan exponál, s az így készült fotók memóriazavarban szenvedők számára segítenek visszaemlékezni eseményekre.
Vágólapra másolva!

A SenseCam névre hallgató digitális fényképezőgép a Microsoft Cambridge-i kutatórészlegének alkotása, bolti forgalomban nem kapható, bár az eddig végzett kísérletek eredményei biztatóak. Az aprócska kütyüt úgy tervezték, hogy a vállalati beléptető kártyákhoz hasonlóan, nyakba akasztva lehessen viselni. Az eszköz lényege, hogy bekapcsolását követően félpercenként automatikusan készít egy fotót.

Mivel nagylátószögű - halszem - optikával szerelték fel, látószögébe anélkül is sok minden belefér annak ellenére is, hogy használója nem tartja célra exponáláskor, még ha a fotó meglehetősen torzít is. Belsejében egy darab 1 gigabájt kapacitású SD-kártya található, melyen 640x480 pixeles felbontásban harmincezer fotót - azaz több mint tíz nap történései férnek el. A félpercenkénti fotózás esetén a digikamera beépített akkumulátora nagyjából 24 órán át bírja a strapát, feltöltése USB-portról történik, és 3 órát vesz igénybe - olvasható a projekt honlapján.

Forrás: Microsoft Research

Noha a VGA-felbontású képek manapság már elavultnak számítanak, az emlékek felidézését nagyban elősegítik - tapasztalták a kutatók, akik 2005 óta kísérleteznek az eszközzel memóraproblémákkal küszködő, többek közt Alzheimer-kórban szenvedők körében. Az IDG News beszámolójában egy Cambridge-i kórház neuropszichológusa, Emma Berry elismerően nyilatkozott az eszközről, amelynek hatását nemrég egy 68 éves asszonnyal, Mrs. F-fel tesztelték le, aki súlyos memóriazavarban szenved: például ha egy délelőtt elmegy egy kiállításra, másnap már nem is emlékszik erre. Két héten át minden kezelés során a néni nyakába akasztotta a SenseCamet, és minden másnap átnézette vele az ekkor készült fotókat.

Berry elmondása szerint a digitális képek segítségével Mrs. F. vissza tudott emlékezni a történtekre, bár gyakran nem az első, második, hanem mondjuk csak a tizedik kép megtekintése segít előhívni memóriájából az eseményt. A szakember szerint az, hogy egy-egy eseményről sok kép is készül, fontos tényezőnek számít, ugyanis minden páciens esetében más-más képrészlet, jelenet segít előhívni az emlékeket.


Így játszik vissza egy napot a SenseCam

Steve Hodges, a projekt fejlesztési vezetője szerint a SenseCam hatékonyabban használható a kezelések során egy videkamkordernél, mivel kevésbé hatol be használójának privát szférájába. További előny, hogy a kamerához készített speciális szoftverrel a képeket egymás után lejátszva gyorsított felvételként lehet visszanézni egy-egy nap lezajlását, ami a legfontosabb történéseket is tartalmazza vizuális formában. Hodges közlése szerint az alkalmazást nagyon könnyű kezelni, egy idős ember is elboldogul vele. A fejlesztés vezetője azt nyilatkozta, hogy az eszköz szenzoraival azt is érzékeli, ha a fény-vagy hőviszonyokban változás következik be - például egy másik ember lép közel a viselőhöz - ebben az esetben pedig a félperces intervallumon felül is készít felvételeket. Emellett azt is elmondta, hogy a Microsoft egyelőre nem tervezi a SenseCam piacra dobását, bár több mint félmillió dollárral támogatta az alkalmazási lehetőségeit vizsgáló gyógyászati projektet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről