Jön a 256 gigás flashmemóriás háttértár

Vágólapra másolva!
A Samsung még idén forgalomba hozza legújabb SSD-háttértárát, amely a 256 gigabájtos kapacitás mellett nagy sebességű interfészt is kínál.
Vágólapra másolva!

Az új flash alapú szilárdtest-meghajtó prototípusát Tajpejben egy Samsung rendezvényen mutatta be a gyártó. Külsőre egy 9,5 miliméter magas, normál 2,5 hüvelykes merevlemez méretű eszközzel lesz dolgunk, melyet kifejezetten azért terveztek ilyen formájúra, hogy a normál merevlemezek lecserélése minél egyszerűbb lehessen.

Év végéig gyártásba kerül

A Samsung nyilatkozata alapján ez a meghajtó tovább erősítheti az SSD-k elterjedését, mivel az új technológia ellenzői eddig a limitált tárolókapacitást emlegették az egyik fő problémaként. Természetesen a technológia előnyei egyértelműek, hiszen az SSD a merevlemezekkel ellentétben nem használ semmilyen mozgó alkatrészt, például a megszokott pörgő mágneses felületet és az igen érzékeny olvasófejet. Az is tény azonban, hogy a sokak által fő preferenciának tartott bájtonkénti költsége jóval nagyobb mint az eddigi merevlemezeké, és ez a tendencia csak akkor változhat meg, ha az SSD-k elterjedése miatt kezelhetőbbek lesznek a gyártási költségek.

A most bejelentett új típus másodpercenkénti 200 megabájtos olvasási, és 160 megabájtos szekvenciális írási sebességgel büszkélkedhet. A Samsung közleménye szerint a forgalmazók számára az első kipróbálható modelleket már szeptembertől szállítják, és a tömeggyártás is biztosan elindul ez év végéig. Ugyanez a modell ráadásul az év legvégéig forgalomba kerül majd 1,8 hüvelykes változatban is, főleg szubnoteszek és hasonló, helyigényes eszközök számára.

Már más is gyártott, csak lassabbat

Természetesen tudható az is, hogy nem a Samsung az első gyártó, aki elérte a 256 gigabájtos határt SSD gyártásával, mivel az amerikai Super Talent már áprilisban bemutatott egy ilyen kapacitású eszközt. Az azonban jóval vastagabb volt (12,5 miliméteres), és SATA I csatolófelülete csupán másodpercenként 65 megabájtos olvasási, és 50 megabájtos írási sebességet engedett meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!