Hackelhetnek majd az ausztrál rendőrök

Vágólapra másolva!
Meghackelhetnék az ausztrál rendőrök a súlyos bűncselekményekkel gyanúsított emberek számítógépét egy friss törvénytervezet szerint - adta hírül a CNET. 
Vágólapra másolva!

Ki-be járhatnak a súlyos bűnökkel gyanúsított személyek számítógépeiben az új-dél-walesi nyomozók, ha elfogadják Nathan Reesenek, a szövetségi állam elnökének törvényjavaslatát. Különleges ügyekben még arra is lenne lehetőség, hogy a gyanúsított előtt három évig titokban tartsák a digitális házkutatás tényét.

A tervezet szerint a rendőrség egyszeri engedéllyel hét napig figyelhetné meg a gyanúsított számítógépét, az engedélyt 28 napra lehet meghosszabbítani. Különleges esetekben a majdnem egy hónapos keretet is átléphetik a nyomozók, illetve külső helyszínen végrehajtott törvényszéki vizsgálatot is végezhetnének a gépen.

Ismét szabad a négy lovas

A gépek átkutatásához és a kódok feltöréséhez szükséges engedélyt a legfelsőbb bíróság adhatja majd ki azokban az esetekben, ahol a lehetséges büntetés meghaladja a hét évet. A felsorolt bűncselekmények között szerepelnek a polgári használatú titkosítás elleni intézkedések bejelentésekor felemlegetett, az infokalipszis négy lovasaként emlegetett klasszikus elemek: a drogcsempészet, a pénzmosás, gyermekpornográfia terjesztése.

A fentiek mellett a hackerek eszközeivel járnának el a tolvajlással nagyban foglalkozó szervezett bűnözők ellen valamint a fegyverkereskedők ellen is. A politikus szerint a törvénytervezetet úgy állították össze, hogy a fejlődő technológiával lépést tudjanak tartani az ausztrál rendőrök, hogy a törvény szolgái ugyanahhoz a technológiához férjenek hozzá, amit a bűnözők is használnak.

Keményebbek a britek

Mint arról januárban hírt adtunk, az ausztrálnál is komolyabb szabályokat készül Nagy Britannia bevezetni. Ha az angol tervezet törvénnyé válik, bírói engedély nélkül is meghackelhetik majd a gyanúsítottak gépét a brit rendőrök. Az apró eufémizmussal csak távoli kutatásnak (remote search) nevezett vizsgálódást a rendőrség vagy belső elhárítás (MI5) kezdeményezheti. A digitális házkutatás során a nyomozók átvizsgálhatják a gyanús állampolgárok levelezését, chates beszélgetéseit illetve a gépén tárolt fájlokat. A britek által begyűjtött adatokat ráadásul a többi tagország rendőrei is elkérhetik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!