Vágólapra másolva!
Japán kutatók egy újfajta, percek alatt elvégezhető módszert találtak arra, hogy WPA titkosítást használó wifihálózatokat feltörjenek. Szerencsére egy egyszerű konfigurációs beállítással meg lehet akadályozni ezt a típusú behatolást.
Vágólapra másolva!

A hiroshimai és a Kobe egyetem két kutatója, Tosihiro Ohigasi és Masakatu Morii arra találtak lehetőséget, miként lehet kiolvasni a vezeték nélküli hálózatokon zajló titkosított adatforgalmat az egyik leginkább elterjedt technológia, a WPA (Wi-fi Protected Access) technológia esetében, melyet világszerte számtalan wifi-hálózat esetében alkalmaznak, leginkább otthoni felhasználók.

Megoldásuk egy tavaly novemberben bemutatott WPA-feltörési eljáráson alapul, ám a PC World beszámolója szerint a két japán kutató jelentősen továbbfejlesztette azt: míg a tavalyi módszerrel még negyedórán át tartott feltörni egy vezeték nélküli hálózatok, a mostani eljárással egy perc alatt be lehet férkőzni egy otthoni wifibe.

Jó hír, hogy a kutatók szerint az eljárás csak akkor működőképes, ha a wifi hálózat a WPA technológia mellett TKIP protokollt (Temporal Key Integrity Protocol) használ. A legtöbb hálózati eszköz ezen kívül támogatja az AES (Advanced Encryption Standard) nevű szabványt, erre átkapcsolva pedig a hálózat védetté válik a gyorsan véghez vihető támadásokkal szemben. Ugyancsak védelmet biztosítanak a WPA 2 technológiát használó wifis eszközök, ám a még korábbi, WEP (Wired Equialent Privacy) szabványt már egy otthoni wifin sem érdemes használni, mivel erre évek óta léteznek feltörőprogramok, így az már egy amatőr hacker ellen sem jelent védelmet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!