Jelszó helyett arcról ismer fel minket a jövő mobilja

Vágólapra másolva!
Az arcunkat is fel fogják ismerni a jövő mobiljai. A készülékek nem csak azt tudják megmondani, ki nézi őket, de még a hangulatát is meg tudják majd tippelni.
Vágólapra másolva!

Húsz éves biometrikai kutatás után készített arc- és érzelemfelismerő szoftvert mobiltelefonra a Manchesteri Egyetem tudóscsapata. Az eljárás annyira pontos, hogy a jelszavakat és a PIN-kódokat is le lehet vele váltani.

Az eddigi módszerek csupán az arc körülbelüli helyzetét és alakját tudták érzékelni, a manchesteriek programja viszont valósidőben fut, és az arc több jellegzetes pontját is követi. A szoftver érzékeli ésf felismeri a szemet, orrot, szájat, az áll vonalát, és másik 18 jellemzőt. A tudósok először hang- és arcfelismerő rendszert terveztek építeni, ami az internetes szolgáltatásokba való belépést könnyítette volna meg. Az azonosítás után a felhasználó úgy mobilbankolhatna, levelezhetne, facebookozhatna, hogy egy jelszót sem kell beírnia.

A szoftver bemutatója a Nokia számítógép okosságú N900-as telefonján zajlott. Hasonló megoldásokat alkalmaznak már a laptopokban, sőt a Microsoft Kinect videojáték-irányító is képes felismerni a felhasználóját, ám a mobilokba most jutott el először az arcfelismerés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!