A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Leveleket, jelszavakat is gyűjtöttek a Google autói

Vágólapra másolva!
A Google elismerte, hogy a Street View szolgáltatás alapját képező panorámaképeket készítő autói - a cég szerint véletlenül - számos személyes adatot rögzítettek: nem csupán wifi-hálózatok paramétereit, hanem teljes e-maileket és jelszavakat.
Vágólapra másolva!

Ezt a keresőjéről ismert társaság néhány nappal azt követően jelentette be, hogy a kanadai adatvédelmi biztos azzal vádolta meg a Google-t, hogy járműveinek tevékenységével megsértette lakosainak magánélethez fűződő jogát. A keresőcéggel szemben egyébként többek közt az USA-ban, Franciaországban, Németországban és Spanyolországban indítottak vizsgálatot a hatóságok.

E-maileket és jelszavakat is lementettek az autók

Bár a Google közlése szerint kifejezetten adatvédelmi okokból a cégnél senki sem vizsgálta meg a cég szerint véletlenül begyűjtött adatokat, ezt több ország adatvédelmi hivatalainak szakértői megtették. Vizsgálataikból kiderül, hogy bár a legtöbb lementett adat csupán használhatatlan töredék, egyes esetekben teljes e-maileket, netcímeket és jelszavakat is lementettek a Google autói.

A keresőcég a blogján közölt bejegyzésben elismerte, hogy hibázott, közlése szerint azokban az országokban, ahol ezt a helyi adatvédelmi hivatalok már lezárták a vizsgálatokat - például Új-Zélandon és Hollandiában, már megsemmisítette a véletlenül begyűjtött adatokat. A társaság azt ígéri, hogy adatkezelési irányelveinek megújításával, és a dolgozók hatékonyabb képzésével elejét veszi majd hasonló problémás eseteknek.

Be kell jelentenie, hova küldi autóit

A Reuters beszámolója szerint az olasz adatvédelmi hatóság úgy rendelkezett, hogy a Google-nek a webes térképén elérhető Street View panorámaképeket készítő autók érkezése előtt három nappal mindig tájékoztatnia kell a lakosságot tevékenységéről.

Ennek keretében honlapján részletesen fel kell tüntetnie, hogy a járművek melyik városban pontosan milyen útvonalat járnak majd be. Ezen kívül helyi újságokban és a közszolgálati rádióban is le kell közölnie ezeket az információkat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!