A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hatmillió okostelefon lesz idehaza öt év múlva

Vágólapra másolva!
A mobiltelefonok száma már nem nő jelentősen, de az okostelefonok aránya a többszörösére nő 2015-ig a Nokia Siemens Networks előrejelzései szerint. Az emiatt többszörösére növekvő terhelésétől a cég magyar szakembereinek fejlesztései segíthetnek megóvni a mobilhálózatokat.
Vágólapra másolva!

Öt éven belül a jelenlegi 11,8 millióról majdnem tizenhárom millióra növekszik a mobiltelefonok száma Magyarországon, és ezeknek körülbelül a fele okostelefon lesz - mondta Ésik Róbert, a Nokia Siemens Networks Kft. ügyvezető igazgatója a cég sajtótájékoztatóján. Mivel az okostelefonok a fejlett online alkalmazásoknak köszönhetően egyre inkább folyamatos hálózati kapcsolatot igényelnek (gondoljunk csak az e-mail-szinkronizálásra, a helymeghatározásra vagy navigációra, a zene- vagy videostreamelésre), a mobilhálózatok terhelése a jelenlegi többszörösére nő.

A Nokia Siemens becslései szerint nemzetközi szinten 23 exabájtra növekszik az egy év alatt a mobilosok által lebonyolított internetforgalom 2015-re, ami azzal egyenlő, mintha a Föld minden lakosa minden nap letöltene egy könyvet. Idehaza, a nemzetközi trendeknek megfelelően, évi 54-58 százalékkal növekszik majd a mobilos adatforgalom.

A cég legújabb, magyarországi központjában kifejlesztett hálózati szoftverei lehetővé teszik, hogy a készülékek mobilnetezés, így böngészés vagy chatelés közben a jelenleginél 25-50 százalékkal kevesebb hálózati terhelést okozzanak a mobilszolgáltatóknak, takarékoskodva így hálózati erőforrások mellett a készülékek akkumulátor-üzemidejével is. A Nokia Siemens legújabb hálózati szoftvereivel 3G-s mellett a 2G-s mobilhálózaton is lehetőség van a terhelés-optimalizálásra, és amit eddig egyáltalán nem lehetett, a mobilnetes adathívás közben történő telefonálásra.

Van, aki be sem kapcsolja a 3G-t

A Nokia Siemens az év végén mutatja be az okostelefonok távoli adminisztrációját lehetővé tévő szolgáltatását is, amivel a rendszergazda vagy az ügyfélszolgálat a távolból férhet hozzá a felhasználó telefonjához, átvéve a kezelőfelületén az irányítást. Ennek köszönhetően ugyanúgy lehet majd a távolból adminisztrálni az okostelefonokat, mint jelenleg a számítógépeket.

A gyártó szerint az utólagos optimalizálásra már csak azért is szükség lehet, mert a felhasználók csupán a telefon kézhezvételétől számított az első 60 percben foglalkoznak azzal, hogy a készülék funkcióival megismerkedjenek, így sok fontos beállítási lehetőség elkerülheti a figyelmüket. Tipikus probléma, hogy a felhasználó nem kapcsolja be a 3G-s hálózat engedélyezését, ezért lassabb mobilnetet használ, mint amire a készüléke képes lenne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!