3D-s projektort szabadalmaztatott az Apple

Vágólapra másolva!
Szemüveg nélkül használható, bármilyen látószögből működő 3D-s projektror ötletét védette le az Apple, és még arra is volt ideje, hogy lesajnálja a piacon levő megoldásokat.
Vágólapra másolva!

Az Apple megoldása a grafikus kártya után bontaná két részre a képet, megjelenését egy projektorra bízná, a néző helyzetét pedig egy külön kütyü figyelné. A technológia a mellékelt leírás szerint szemüveg nélkül is élvezhető 3D-s képet mutatna, ráadásul mindezt a néző helyzetétől függetlenül tenné - adta hírül a CNET.

Amennyiben az Apple által ígért technológia a piacra kerül, a cég az otthoni 3D-s megjelenítők területén is maga mögé utasíthat mindenkit. Az eddigi megoldások ugyanis vagy drága aktív szemüveg viselésére kényszerítették a nézőt, vagy csak a szoba néhány pontján nyújtottak térélményt.

Gyenge a konkurencia

A szabadalom arra is kitér, hogy a Nintendo 3DS-ben alkalmazott egymás alá rétegzett LCD kijelzős módszer, illetve a Toshiba által használt több képre bontásos módszer miért nem tökéletes. Az Apple szerint a 2D képet több különböző látószögre felbontó módszer a hatalmas számításigény miatt problémás. Illetve egyik piacon levő megoldás tökéletes, ha többen akarnak 3D-s filmet nézni különböző látószögekből.

A szabadalmi kérelem 2006-os beadásakor a dokumentum szerzője azt állapította meg, hogy szükség van olyan módszerre, amivel olcsón, egyszerűen és hatékonyan lehet 3D-s filmet vetíteni. A kérelem kora miatt nem szabad abban reménykeni, hogy a cég hamarosan projektorral jelenik meg a piacon, abban viszont biztosak lehetünk, hogy az Apple is beszállt az otthoni 3D-s megjelenítők versenyébe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről