Húszezer forintos okostelefonokat hoz egy új lapka

Vágólapra másolva!
Olcsó és energiatakarékos okostelefonokat lehet gyártani az ARM legújabb A7-es nevet viselő processzorával. A chipgyártó szerint az új mag a fejlődő országokba szánt száz dollárnál, vagyis húszezer forintnál is olcsóbb okostelefonok megjelenését eredményezheti.
Vágólapra másolva!

Okostelefon forradalmat ígér az új, kis fogyasztású chipjét kiadó ARM lapkagyártó. A Cortex A7 lapka elég olcsó lesz ahhoz, hogy a fejlődő országokba gyártott, megfizethető készülékekbe is bekerülhessen

A takarékos processzort akár erősebb chipekkel is be lehet építeni a készülékekbe. Ebben az esetben hibrid módban működhet az eszköz, ami kisebb fogyasztást eredményez. Önmagában használva az A7-es a mostani okostelefon processzorokénak megfelelő teljesítményt tud majd leadni, sokkal kisebb fogyasztás mellett. Társprocesszorként pedig abban tud közreműködni az A7, hogy tovább bírják a kütyük akkumulátorai. A kevéssé processzorigényes feladatokat: például az új levelek letöltését, a Facebook frissítését az A7-re lehet terhelni, emiatt nem kell visszahozni pihenő állapotból a nagyobb és erősebb lapkát.

A nagy készülékgyártók többsége már jelezte az ARM-nak, hogy szívesen használná az új processzort. A Samsung, az LG, a grafikus gyorsítóval felszerelt ARM alapú Tegra chipeket gyártó Nvidia és a Texas Instruments is a jelentkezők között van. Az első A7-est használó, megfizethető okostelefonokra azonban még várni kell. Az eWeek Europa becslése szerint 2013-nál hamarabb nem kerülnek a boltokba a fapados okostelefonok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!