Titkos atomreaktora volt a Kodaknak

Vágólapra másolva!
A fényképezőgépeiről ismert amerikai cég a legnagyobb titokban működtetett New York-i központjában egy minireaktort, amely durván másfél kilogrammnyi dúsított uránnal volt feltöltve. A berendezést különböző vizsgálatokhoz használhatta a Kodak, létezéséről azonban eddig csak néhány mérnök tudhatott.
Vágólapra másolva!

Arról, hogy a Kodak New York Rochester negyedében lévő központjában egy titkos atomreaktor működött, a Gizmodo nevű kütyüblog adott hírt a Democrat and Chronicle című amerikai lap értesülései nyomán, amely képet is közölt a berendezésről. A reaktor létéről a helyi hatóságoknak sem volt tudomása - bár az FBI-nak igen - , arról a cég egy korábbi alkalmazottja rántotta le a leplet a nyilvánosság előtt. A Kodak szerint a miniatűr atomreaktort a nukleáris fegyverekben alkalmazotthoz hasonló, dúsított uránt tartalmazott, és anyagok szennyezettségének vizsgálatára, illetve radiografikai teszteket elvégzésére használták.

A lap úgy tudja, hogy a nagyjából egy hűtőszekrénnyel megegyező méretű berendezés a Kodak Park 82-es számú épülete közelében, egy föld alatti, őrzött, fél méter vastag falakkal bíró betonbunkerben működött 1974-től, ám a 2001 szeptember 11-ei terrortámadásokat követően biztonsági okokra hivatkozva leállították azt.

Nem volt teljes titok

Albert Filo, a Kodak korábbi munkatársa a Democrat and Chronicle-nek elmondta, ő maga közel húsz éven át dolgozott az atomreaktorral, amelynek léte szerinte nem volt titkos, bár biztonsági okokból nem terjesztették a létezésével kapcsolatos információkat, a 2001-es terrortámadásokat követően pedig minden ezzel kapcsolatos információhoz való hozzáférést korlátoztak a hatóságok.

A lap ugyanakkor nem tudja, miként kaphatott a társaság engedélyt arra, hogy egy zsúfolt város közepén működtethessen atomreaktort, hasonlóra ugyanis nem igen van példa az amerikai cégek körében. A berendezést 2007-ben hatástalanították, ekkor eltávolították belőle a dúsított uránt, amelyet egy szövetségi üzemeltetési nukleáris központba szállították át. A Kodak közlése szerint a berendezés sosem hibásodott meg, legalábbis a hatóságoknál nincs nyoma ennek, és radioaktív sugárzását sem lehetett érzékelni a bunkeren kívül.

Nem megy túl jól a Kodaknak

Az utóbbi időben nem megy túl jól a Kodaknak: év elején leálltak a fényképezőgépek gyártásával, mert nem bírták lépést tartani a japán konkurrenciával. A cég januárban kért csődvédelmet, a jövőjét csak a nyomdaiparban képzeli el: fotónyomtatókkal, nagysebességű nyomdagépekkel és az ezekhez kapcsolódó szoftverek fejlesztésével fognak próbálkozni a későbbiekben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről