Kikapcsolható a Nagy Testvér

google helyelőzmények
Vágólapra másolva!
Érdekli, hol járt egy hónapja? Nézze meg a Térképen!  Hálózati intelligenciájának működtetéséhez a Google nagyon sok adatot gyűjt a felhasználókról az androidos készülékeken keresztül. A tartózkodási helyek gyűjtése azonban kikapcsolható, az adatok kitörölhetők. Megmutatjuk, hogyan!
Vágólapra másolva!

A már évek óta létező, mégsem igazán ismert Helyelőzmények funkcióra a Techcrunch technológiai blog hívta fel a figyelmet. Ha valaki androidos táblagépet vagy okostelefont használ, a Helyelőzmények nevű oldalon visszanézheti, hogy bizonyos napokon hol járt, és a Google Térképen akár ki is rajzolhatja egy nap, néhány nap, vagy akár egy teljes hónap alatt megtett útvonalait.

Megmutatja, hogy hol jártunk

Kipróbáltuk, a dolog működik: az oldal nem az összes megtett útvonalat, csak a nap folyamán érintett legfontosabb helyszíneket mutatja. Mivel a tartózkodás helyszínéhez időt is tárol, légvonalban a térképen azt is mutatni tudja, honnan hová mentünk egy adott időben. A Helyelőzményeken baloldalt kell kiválasztani a dátumot, ha pedig a képernyő alján lévő idősíkon mozgatjuk az egérkurzort, kirajzolódnak az aznap felkeresett helyszínek a térképen.

Kollégánk egy napi útja a Helyelőzményeken Forrás: Origo

A rendszer néha téved, esetemben a bekapcsolva a fiókban felejtett androidos táblagép zavarta a működést, ezért az előzményekben az szerepel, hogy október végén több teljes éjszakát is a szerkesztőségben töltöttem, pedig a valóságban otthon aludtam ezekben az időpontokban. A leglátványosabb térképi ábrákat a 30 napos nézettel lehet elérni, ekkor az egy hónap alatt bejárt összes helyszínt mutatja a rendszer.

Kikapcsolható Nagy Testvér

Bár Nagy Testvér-jellege miatt a szolgáltatással elég rémisztő dolog szembesülni az első alkalommal, az ilyen adatok rögzítése teszi lehetővé a Google Now szolgáltatás automatikája számára, hogy a telefonon jelezze, ha egy dugó miatt a szokásosnál hamarabb kell munkába indulni.

Az adatgyűjtés a weben is kikapcsolható Forrás: Origo

A Google oldalán egy hosszú, de magyarul is olvasható leírást is találni arról, hogy a Helyelőzmények adatrögzítését miként lehet letiltani az okostelefonon vagy a webböngészőben. A kikapcsolás azonban csak a jövőbeli adatgyűjtést akadályozza meg, noha a honlapon utólag is törölni lehet a bejárt helyszíneket, akár naponként is.

Itt lehet kikapcsolni a telefonon a helyelőzményeket Forrás: Origo

Az androidos telefon beállításai között is megtaláltuk a helyadatok gyűjtésének kikapcsolását (lásd balra). A következő indításkor a Google Navigáció azért rákérdezett, hogy biztosan meg akarjuk-e tiltani az adatgyűjtést.

Csak fel ne törjenek minket

A tartózkodási hely ilyen jellegű raktározása azért is problémás lehet, mert ha valaki hozzáfér a Gmail-fiókunkhoz, az egy pillanat alatt lekérdezheti a fenti honlapon akár a lakhelyet, vagy megtudhatja, hol vásárolunk, szórakozunk. Nem véletlen, hogy a Google Dél-Koreában nem is indította be ezt a szolgáltatását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről