Egy behemót doboz felturbózza a laptopot

Alienware 13
Vágólapra másolva!
Az Alienware laptopjához egy miniszámítógép méretű kütyü adja a teljesítményt.
Vágólapra másolva!

Szokatlan kivitelű noteszgépet dob piacra a Dell leányvállalataként működő Alienware. Ez a cég játékosoknak szánt hardvereket gyárt, Alienware 13 nevű noteszgépéhez pedig egy bizarr, Graphics Amplifier nevű kiegészítőt dob piacra.

A böszme kütyü felturbózza a laptopot

A nettó 300 dollárba, vagyis durván 73 ezer forintba kerül kütyü akkora, mint egy kompakt kivitelű asztali PC. Nem is sokban különbözik attól, belsejében ugyanis egy 460 wattos tápegység van, azon kívül pedig egy asztali PC-kben használatos grafikus kártyákat fogadó csatlakozó.

Alienware Graphics Amplifier Forrás: Alienware



Ez a külső berendezés egy egyedi kábelen keresztül csatlakoztatható a laptophoz, e sorok írásakor egyelőre csak az új Alienware 13-as típushoz. Ha az egység csatlakozik, a laptop saját grafikus lapkája helyett a jóval nagyobb teljesítményű külső egység lép működésbe.

Egy izmos kártyát vehet bele

Ugyanakkor a külső eszközbe még vásárolni kell egy tipikusan 50-100 ezer forintos grafikus kártyát is a használathoz. Szinte minden elérhető AMD Radeon vagy Nvidia GeForce kártya támogatott, ha működtetéséhez elég 375 wattos teljesítmény - ez gyakorlatilag csak a legnagyobb teljesítményű kártyákat zárja ki.

Alienware 13 Forrás: Alienware



A Graphics Amplifieren USB-csatlakozók is találhatók, így billentyűzetet vagy egeret is lehet kapcsolni hozzá. Az Alienware 13-as egyébként egy 13,3 colos képernyővel szerelt, amely különböző, akár a full-HD-nál nagyobb felbontású kijelzővel, különböző teljesítményű Intel processzorokkal érhető el. Gamer laptophoz képest kompakt kivitelűnek számít. A szakportálok szerint a technológia leginkább később lesz hasznos, ha a frissen vásárolt laptop grafikus kártyája már nem elég erős. Egy ilyen külső egységgel ugyanis az öregedő gépeket is versenyképesen lehet tartani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!