Álszentnek nevezték az IBM-et a leépítések miatt

ginni rometty ibm
LAS VEGAS, NV - JANUARY 06: IBM Chairman, President and CEO Ginni Rometty delivers a keynote address at CES 2016 at The Venetian Las Vegas on January 6, 2016 in Las Vegas, Nevada. CES, the world's largest annual consumer technology trade show, runs through January 9 and is expected to feature 3,600 exhibitors showing off their latest products and services to more than 150,000 attendees. Ethan Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az IBM nagymértékű bővülést ígér az elkövetkező négy évre, ezzel szemben az elmúlt években több körben is rengeteg alkalmazottat rúgtak ki. Sokan diszkrimináció miatt perelik a céget, és kétszínűnek tartják emiatt a vállalatot.
Vágólapra másolva!

Múlt hónapban az IBM vezérigazgatója, Ginni Rometty arról beszélt Donald Trump előtt, hogy 25 ezer amerikait szeretnének felvenni a céghez az elkövetkező négy évben, akiknek a képzésére egymilliárd dollárt szánnának.

Ezek bár impozáns számoknak tűnnek, az IBM már több ízben is azzal került a hírekbe, hogy ismét leépít. 2016-ban legalább három alkalommal bocsátottak el alkalmazottakat nagy számban, állítják ex-alkalmazottak, akik szerint a szám meghaladja az ezret.

Sok munkát áthelyeztek Ázsiába, vagy Észak-Európába, igaz ez nem meglepő a cégektől, mert a tengerentúlon olcsóbb a foglalkoztatás, és közelebb lehetnek a helyi piacokhoz.

A leépítések az újévben is folytatódnak, a vállalat januárban több amerikai dolgozóját is előre értesítette arról, hogy hamarosan menniük kell.

Ginni Rometty és Tim Cook Forrás: IBM

Az IBM dolgozói a Facebookon és más felületeken panaszkodtak Rometty jövőbeli terveivel kapcsolatban. Többen azt kifogásolták, hogy az új bővítési tervek nem fogják kárpótolni azt a több ezer munkahelyet, ami megszűnt a tengerentúlra szervezés miatt.

Mások szerint Rometty szándékosan nem említette meg azt, hogy útközben mennyi embert bocsátottak el. Többek arra buzdították az online közösségeket, hogy hívják fel Trump csapatának figyelmét az IBM leépítésekkel és kiszervezésekkel kapcsolatos múltjára.

„Ginni Rometty több ezer informatikai szakember rúgott ki, és most úgy állítja be magát, mintha egy hős lenne, aki 25 ezer embernek ad majd munkát.

– mondta Sara Blackwell ügyvéd, aki az IBM közel 100 ex-dolgozóját képviseli egy olyan perben, amelyben többek közt diszkiminációval vádolják a vállalatot. Többen is azt állítják, hogy kirúgásuk után más vette át ugyanazt a feladatot, holott a cég arra hivatkozott, hogy új képességeket igénylő munkakörök finanszírozására kellenek az erőforrások.

Rometty 2012-ben lett az IBM vezérigazgatója, a cég ekkor kezdett olyan új, növekvő területek felé fordulni, mint a felhő alapú számítástechnika, vagy a mesterséges intelligencia. Az újjászervezés velejárója, hogy néhány szakember elveszti munkáját. Az automatizációnak köszönhetően is szükségtelenné váltak pozíciók, a cég egy korábbi nyilatkozata szerint pedig a kirúgások olyan új szakemberek felvételét előzték meg, akik jártasak az új területeken.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!