A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Túszdráma kerekedett a luxushotelt megbénító vírusból

ransomware zsarolóvírus
Még nehezebb lesz felvenni a harcot a pénzzel kibélelt kiberbűnözőkkel szemben
Vágólapra másolva!
Valódi túszdrámaként írtak a lapok arról a nemrég történt esetről, amely során hackerek zsarolóvírussal lehetetlenítettek el egy osztrák luxushotelt, a kártevőnek köszönhetően pedig a vendégek fogságba estek a lezárt elektronikus ajtók mögött. A hotel igazgatója szerint ez nem egészen így történt.
Vágólapra másolva!

A napokban felkapottá vált egy hír, miszerint kiberbűnözők zsarolóvírust eresztettek egy osztrák négycsillagos hotelre. A legtöbb oldal a The Local nevű portálra hivatkozott forrásként, ahová a hír már egy kiszínezett, túlzó verzióban került ki, derítette ki a The Verge. Azóta az eredeti cikket is frissítették a szerzők.

A hír alapjában véve igaz volt: zsarolóvírussal támadták meg a Romantik Seehotel Jägerwirt hotel kártyarendszerét, ahol a hagyományos szobakulcsok helyett már elektronikus kártyákat használnak. Többen azt írták továbbá, hogy a hackerek távolról lezárták az elektronikus zárakkal működő szobák ajtaját, így a vendégek nem tudtak bejutni, sőt, voltak, akik kijutni sem tudtak onnan.

A zsarolóvírusok idén fognak igazán nagyot robbanni, jósolják a szakemberek Forrás: AFP/Damien Meyer

A The Verge megkereste a hotel igazgatóját, Christoph Brandstättert, aki elárulta: egy vendéget sem esett foglyul saját szobájának, sőt, a szobák ajtaját sem tudták távolról lezárni a támadók.

"Meglepődtünk a sajtón, mert valójában senki nem esett túszul a szobákban. Kibertámadás ért minket, de az egyetlen látható kellemetlensége ennek az volt, hogy nem tudtunk új belépőkártyákat kiadni aznap. A kártyarendszert és a hotel gépeit érintette a támadás, az elektronikus ajtókat nem."

A hotel megfizette a zsarolók által kért, 470 ezer forintnak megfelelő bitcoint, mivel elmondásuk szerint nem volt más választásuk. Az esetet azért tették közzé, hogy a többi hotel felkészülhessen hasonló támadásra.

A váltságdíj kifizetése után a rendszer helyreállt, a hotel mindenesetre

visszaáll a régi, hagyományos kulcsokra, egy következő támadástól tartva.

A The Verge háttérkutatása szerint bár a The Local cikkét idézi a sajtó, a történet eredetileg a Central European News (CEN) ügynökségtől indult. Ezt oldalt a BuzzFeed úgy is emlegeti, mint a „bullshit hírek királya", a címkét azért aggatták a portálra, mert túlzó cikkeik végül számos nagy portálon kötnek ki. A CEN emiatt beperelte a BuzzFeedet rágalmazás vádjával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!