Kevés hasznuk van a bonyolult jelszavaknak?

gépelés, chat, lelki állapot, illusztráció
NEW YORK - OCTOBER 15: Jay Jay, an Iams trained cat, demonstrates his computer skills during a press preview for the 6th Annual CFA Iams Cat Championship at Madison Square Garden on October 15, 2008 in New York City. The cat show will feature New York's largest feline shopping mall and a cat adoption garden. Michael Nagle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az USA szabványügyi szervezete új módon tenné biztonságosabbá a kódokat.
Vágólapra másolva!

Az internetezők többsége jó eséllyel már több tucatszor hallotta, hogy a webhelyeken erős jelszavakat kell használni. Rengeteg portál meg is próbálja rákényszeríteni erre a felhasználókat: a regisztrációkor olyan feltételeket szabnak, hogy például kisbetűket, nagybetűket, számokat, és különleges karaktereket is tartalmazniuk kell a használni kívánt jelszavaknak.

Forrás: AFP/Michael Nagle

Az Egyesült Államok Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézetének (NIST) tájékoztatása szerint sajnos rossz ötlet volt az elképzelés erőltetése.

A webhelyektől kiszivárgott jelszavak elemzése során arra jutottak a kutatók, hogy a kérdéses szabályoknak biztonsági szempontból meglepően kevés gyakorlati hasznuk van. A legnagyobb érdemi hatásuk pusztán annyi, hogy

megjegyezhetetlenné teszik a jelszavakat.

Az intézet szerint eltérő módon kellene javítani a jelszóbiztonságon: szükség lenne egy gyenge jelszavakat tartalmazó központi adatbázisra, és a regisztrációkor ez alapján kellene értékelniük a webhelyeknek, hogy elfogadható-e a felhasználó által megadott jelszó.

Ennek következtében például a gyengécske „Password123" nem lenne megadható a regisztrációkor, hiába felel meg a legtöbb webhely biztonsági előírásainak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!