A leggyorsabb szupersportkocsik a legszebb pályákkal

forza motorsport 7, xbox
Nem csak az autók, a helyszínek és a grafika is gyönyörű.
Vágólapra másolva!
Az Xbox konzol tulajdonosok immár tizenkét esztendeje tudják, hogy ha páratlan év ősz, akkor új Forza Motorsport. A megjelenési dátum mellett a kiemelkedő színvonal is borítékolható és ez idén sincs másképp.
Vágólapra másolva!

Ha pedig a Microsoftnak valamire szüksége van 2017-ben, az egy olyan nívós kirakatcím, mellyel agyon lehet reklámozni a mérsékelten jól (konkurenciához képest erősen rosszul) fogyó Xbox One-t, illetve a hamarosan megjelenő új gépet, az Xbox One X-et. Puszta számok terén a Forza Motorsport 7 (FM7) kiváló promóanyag: egy örökkévalóságnak tűnő telepítés után (a játék igazi tárhelyfaló szörnyeteg)

közel 700 járgány és 30 pálya várja, hogy a szemünk elé táruljon.

A számok grandiózusak, azonban kicsit hazudnak; a korábbi epizódokból visszaköszönő négykerekűek és helyszínek a széria ismerősei számára kissé lelombozóak lehetnek.

Nem csak az autók, a helyszínek és a grafika is gyönyörű. Forrás: Origo

A karrier mód emberközpontúbb lett, ennek egyik példája, hogy immár a sofőrünket is testre szabhatjuk (bár épp semmi értelme). Ennél érdekesebb és dicsérendő újítás, hogy az egymást követő bajnokságok (összesen hat darab) felépítése az elődökhöz képest sokkal változatosabb: a program kifejezetten bíztat arra, hogy minél több, homlokegyenest eltérő járműosztályt kipróbáljunk, de ha valami nem tetszik, úgy annak mellőzését is megengedi.

Jó ötletnek tartottuk, hogy az autókat nem lehet kategóriákat átívelően fejleszteni, így rákényszerültünk, hogy kimozduljunk a komfort zónánkból és olyan verdákba is bepattanjunk, amiket egyébként hanyagoltunk volna.

Ezzel párhuzamosan a győzelmeket tapasztalati ponttal jutalmazó fejlődési rendszer mellett megjelent egy új mutató, mely a járműparkunk bővülésével emelkedik, így ösztönöz új verdák megvásárlására (a gyűjtők imádni fogják). Virtuális valutánkat már nem csak négykerekűekre, hanem véletlen ajándékokat rejtő ládákra is költhetjük. A ládák láttán nem kell egy Mengyelejevnek lenni, hogy kitalálhassuk, hogy hamarosan az FM7 sem marad mikrotranzakció nélkül, néhány hónap múlva valós pénzt is lehet költeni vagy épp a fejlesztőt/kiadót átkozni (az utóbbit ajánljuk, hátha egyszer beválik és a többiek számára elrettentő példaként szolgál).

A változékony időjárás is a játékosok dolgát nehezíti. Forrás: Origo

A sorozatra jellemző kiválóan skálázható irányításnak köszönhetően az irreálisan árkád és a vérprofi szimulátor rajongókon kívül mindenki megtalálja a helyét az aszfalton (terepen sajnos ezúttal sem csapathatjuk). A géposztályok és talajtípusok közötti különbségek épp annyira markánsak, hogy élvezhetővé tegyék a vezetést, az újonnan megjelenő dinamikus időjárás- és napszakváltozás pedig ügyesen színesítik a futamokat; a menet közben leszakadó eső vagy lenyugvó nap miatt megváltozott viszonyokhoz történő alkalmazkodás újfajta kihívást nyújt. Nem mellesleg a meteorológiai jelenségek gyönyörűek, de minden más is az. Ugyan egy-egy illesztési hiba kifejezetten viccesen (kínosan) fest és a töltési idők is olyan hosszúak, mint egy tankolás (kávéval együtt), a stabil képfrissítési sebesség és az autók részletgazdagsága feledtetik ezen problémákat.

Az FM7 igazi pompáját azonban Xbox One X-en mutatja majd meg, ahol 4K felbontásban fog tündökölni (kicsit furcsa is, hogy nem az új konzollal egyidőben jelenik meg).

A többjátékos mód jelenleg még nem az igazi; szétkapcsol, lassú, darabos és a nyílt világú vetélytársakhoz képest szerényebb és kevésbé izgalmas lehetőségekkel rendelkezik. A fejlesztők az online bajnokságokat és egyéb különleges eseményeket későbbre ígérik, ezeket azonban inkább az elhivatottabb réteg fogja nyüstölni.

Összegzés

Az FM7 minden percét élveztük, mára a sorozat mégis olyan benyomást kelt, mint az okostelefonok. Megcáfolhatatlan tény, hogy minden rész jó és jobb, mint az előző, az újdonságok mértéke azonban csekély, a finomítások nem mindig érzékelhetők, a visszatérő elemek pedig már nem pumpálják úgy az adrenalint, mint régen. A legnagyobb (egyetlen) probléma, hogy a programból hiányzik az az atmoszféra, az a frissesség, az a lüktetés, ami miatt alig várjuk, hogy leülhessünk elé. A már-már szürkeségbe hajló letisztultság főleg a Forza Horizon 3 után zavaró, mely igaz, hogy más műfajt képvisel és több téren sem ennyire profi, mégis szórakoztatóbb.

A program része az Xbox Anywhere szolgáltatásnak, így a Microsoft Store-on keresztüli megvásárlás esetén PC-n és Xbox One-on is nyüstölhető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről