Az utolsókat rúgja az Adobe Flash

google chrome böngésző
A szeptemberben érkező Google Chrome 69-ben aktiválják az új felületet
Vágólapra másolva!
A Chrome következő verziójától bosszantóbb lesz használni.
Vágólapra másolva!

A szeptemberben érkező Google Chrome 69 nemcsak megszépülni fog, de hoz majd egy változtatást az Adobe Flash kezelése kapcsán: a felhasználóknak minden egyes alkalommal aktiválniuk kell a Flash beépülőt, ha el kívánnak indítani egy ebben írt alkalmazást, játékot vagy videólejátszót.

Google Chrome 69 Forrás: Origo

Szerencsére nem lesz túlságosan megerőltető az aktiválás: a flashes tartalom helyén egy szürke doboz jelenik majd meg, erre csak rá kell kattintani, végül pedig a böngésző címsoránál felbukkant ablakban az Engedélyezés gombra kell kattintani. Ez alapvetően már elég régóta így működik, azonban eddig lehetőség volt a webhelyek fehérlistázására.

A fehérlistán lévő portálokba beágyazott flashes tartalmakat hajlandó volt automatikusan elindítani a böngésző, a Google most ezt a fehérlistázási opciót szünteti meg.

A módosítás bosszantó lehet azoknak, akik rendszeresen böngésznek még Adobe Flasht használó webhelyeket, például flashes játékokat kínáló portálokat. Viszont jobb, ha elkezdenek hozzászokni a Flash-mentes élethez, hiszen 2020-ban teljesen megszűnik a beépülő támogatása, ezzel párhuzamosan pedig a böngészők sem lesznek hajlandóak többé futtatni az Adobe beépülőjét.

Két éven belül hivatalosan is a múlttá válik a technológia.

Kapcsolódó érdekesség, hogy jelenleg a Google Chrome felhasználóinak körülbelül 8 százaléka használja az Adobe Flash beépülőt, 2014-ben még 80 százalék volt az arány.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről