Szőnyegbombázzák a Google-t a jogvédők

windows xp kalózkodás warez
Windows XP Pirate Edition
Vágólapra másolva!
Esetenként már a beindexelés előtt sikerül feketelistára tenni a warezt.
Vágólapra másolva!

A keresőmotoroknak kulcsfontosságú szerepük van abban, hogy a kalózok könnyen megtalálhassák az illegális tartalmak letöltési helyeit. Éppen ezért is a jogvédők a kezdetek óta ostromolják a keresőmotorok üzemeltetőit, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban töröltethetőek legyenek a warez tartalmakra mutató linkek a szolgáltatásaikból, sőt: ideális esetben soha egyetlen találati oldalon se jelenjenek meg.

Windows XP Pirate Edition Forrás: Lauri Rantala / Flickr

A Google átláthatósági jelentése alapján a jogvédő szervezetek ugyan még nem tudták elérni, hogy a cég befejezze egyes renitens portálok tartalmainak az indexelését, viszont részlegesen már megvalósult a warez letöltési linkek beindexelés előtti feketelistára vétele. Ez a szerzői jogokat sértő tartalmak detektálására szakosodott cégek óriási sebességfokozatba való kapcsolásának köszönhető.

A jelentés szerint a Google idáig 3,5 milliárd szerzői jogot sértő linket távolított el véglegesen a keresőmotorjából, és sajnos pontos számot nem lehet mondani, de mindenképp

több milliónál tart a beindexelésük előtt feketelistára tett letöltési linkek száma.

Ettől függetlenül az adatokat átnézve nyilvánvaló, hogy a Google-nek naponta több ezres kötegekben eltávolítási kérelmeket küldözgető cégek nem lehetnek büszkék a teljesítményükre, az automatizált rendszereik ugyanis továbbra is bődületesen alacsony hatékonysággal képesek megkülönböztetni a legális és az illegális tartalmakat.

Ez önmagában még nem lenne probléma, azonban a warez detektálására „szakosodott" cégek oroszlánrésze látszólag semmiféle erőfeszítést sem tesz arra, hogy az elküldésük előtt manuálisan átnézze a szűrőin fennakadt linkeket. Erre remek példa az APDIF mexikói leánycége.

A vállalat 2018. június 5-én

  • 38 429 darab állítólagosan warez tartalmakra mutató linket küldött a Google-nek,
  • a linkek 90 százalékát még nem indexelte be a keresőmotor,
  • azonban a Google manuális ellenőrzése során kiderült, hogy csak 1383 darab hivatkozás, az összes kapott link

csupán 3,6 százaléka mutatott ténylegesen jogsértő tartalomra.

Ez egyáltalán nem elszigetelt eset, hanem teljesen általános jelenség az iparban. A jelenleg aktív, nagy linkbeküldő cégek közül kizárólag a BPI (British Recorded Music Industry, a brit zenei jogvédők) végeznek tisztességes munkát, a beküldött linkjeik tipikusan 96-99 százalékát távolítja el a keresőjéből a Google.

Ha a Google nem nézné át a kapott linkeket, akkor a nemzetközi jogvédők az elmúlt bő egy évtizedben a fél internetet alaptalanul kitöröltették volna a keresőmotorjából.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről