Ezek a legfontosabbak egy új telefon üzembe helyezésénél

Android, okostelefon, beüzemelés, használat
Az első bekapcsolás mindig egy hosszabb művelet szokott lenni.
Vágólapra másolva!
Rengeteg kérdés fut be hozzánk a TechBázisra, amelyekben olvasóink segítséget kérnek az okostelefonokkal kapcsolatban. Sokan fordulnak hozzánk azzal, hogy nem tudják, hogy mit is kell tenniük akkor, ha új készüléket vásárolnak, mely funkciókra érdemes odafigyelni, hogyan lehet kikapcsolni a rettenetesen idegesítő szolgáltatásokat, illetve hogyan tudják használni a számítógépen megszokott szoftvereiket. Ebben próbálunk most segíteni e cikk segítségével, ahol is összeszedtük, hogy mik a legfontosabb teendők egy androidos telefon beüzemelése során.
Vágólapra másolva!

És még egy nagyon fontos dolog: Akadnak olyanok, akik azért keresnek meg minket, mert szégyellik, hogy "alapvető dolgokkal" nincsenek tisztában, és nem mernek ismerőseiktől kérdezni. Emiatt viszont felesleges aggódni, senki sem úgy született, hogy e tudás birtokában lett volna, és szerintünk nincs a Földön olyan ember, aki tökéletesen kiismerné magát a telefonok csodás univerzumában. Sokkal veszélyesebb, ha tapasztalat hiányában nem állítjuk be a biztonsági paramétereket, hiszen

telefonunkon rengeteg személyes jellegű információt tárolunk.

Kár lenne, ha ezek illetéktelen kezekbe kerülnének.

Az első bekapcsolás mindig egy hosszabb művelet szokott lenni Forrás: Origo

1 - Töltés: Ma már valamilyen szinten töltött akkumulátorral árulják a bontatlan, vadonatúj telefonokat is. Így azokat, a régebbi modellektől eltérően, használat előtt nem szükséges "kisütni", csutkára tölteni. Sőt, egyáltalán töltésre sincs szükség, azonnal használatra készek.

2 - A SIM kártya behelyezése: A mai készülékek nagy többségébe már úgynevezett Nano SIM kártyát kell helyezni. Amennyiben régi telefonjában nagyobb méretű kártya volt, akkor azt el kell vinni a szolgáltató kirendeltségére, ahol vagy kivágják, vagy adnak egy kisebb méretű új kártyát.

Ne felejtse el kérni, hogy másolják erre is fel a kártyán lévő adatokat, illetve régi számokat.

A régebbi modellekkel ellentétben, már nem a hátlap lefeszegetése után lehet betenni a kártyát, hanem oldalt vagy felül található egy erre szolgáló rés. Ezt egy kis lyuk jelzi, ebbe kell bedugni a dobozban található kis fém tűt, amelynek hatására kinyílik a kártyatartó modul. Ebbe kell behelyezni a SIM kártyát, majd finoman visszahelyezni az alkatrészt.

3 - Fizikai védelem: A telefonokhoz lehet venni speciális fóliát, illetve tokot, amely megóvja az ütődésektől, nedvességtől, portól. Jó ezeket előre beszerezni, és a SIM kártya behelyezése után ezeket a külső védőeszközöket beüzemelni.

4 - Biztonság: Jó pár készülék többféle módszerrel is képes a felhasználó azonosítására, amelyek közül mi a jelszavas vagy az ujjlenyomattal feloldható védelmet javasolnánk. Az arcfelismerő és az íriszszkenner hatékonysága a tapasztalataink szerint nem megfelelő, ráadásul sötétben nem is használható, szóval ezeket jobb elfelejteni. De a legfontosabb, hogy mindenképp kell valami védelem (és itt nem a SIM kártya feloldó kódjára gondolunk), hiszen ennek hiányában a telefon elvesztését, ellopását követően bárki hozzájuthat a személyes adataihoz, amivel komoly anyagi károkat okozhat.

5 - WiFi beállítása: WiFi, azaz vezeték nélküli internetkapcsolat nélkül bizony nagyon nehéz kihasználni a telefonban lévő erőt. Nagyon fontos, hogy ne hagyja ki senki ezt a lépést, hiszen ennek hiányában a saját mobil adatcsomagját fogja használni az internetes tartalmak futtatása, böngészés, vagy levelezés során. Érdemes tehát rászánni azt a néhány percet, és beállítani a WiFi-t.

6 - Android profil létrehozása/megadása: Az Android alapú készülékek használatához szükség van egy Google felhasználói fiók, úgynevezett profil létrehozására. Ehhez elegendő egyetlen gmailes e-mail cím is, a hozzá való jelszóval, más adatot nem is kell megadni hozzá. Tehát ha valaki már rendelkezik Gmail-címmel, vagy Google-profillal, az ezzel is tudja használni az Android-alapú készülékeket.

6.2 - Gyártói profil létrehozása: Egyes gyártók (például a Samsung és a Huawei) létrehoztak egy saját platformot, amelynek használatához külön kell regisztrálni. Erre nincs feltétlenül szükség a telefon teljes értékű használatához, de ha valaki megalkot egy ilyen felhasználói fiókot, akkor extra szolgáltatásokban részesülhet, például ingyen tárhelyet kap vagy egyszerűbbé válik különféle appok használata.

7 - Hangok kikapcsolása: A telefonok alaphelyzetben minden egyes tevékenységnél vagy üzenetnél valamilyen hangot adnak ki magukból, vagy rezegnek, még akkor is, ha csak valaki hozzáér a képernyőhöz. Ez egyrészt idegesítő, másrészt pedig a környezetünket is zavarhatja. Szóval ezeket jobb azonnal megszüntetni. Ehhez nem kell mást tenni, mint a Beállításokban megkeresni a "Hangok és rezgés" menüpontot, ott kiválasztani a "Rendszerhangok és rezgés" opciót, és kikapcsolni mindent.

8 - Alkalmazások letöltése: Az internetes tartalmak, szolgáltatások legegyszerűbben az úgynevezett alkalmazások vagy appok segítségével érhetőek el. Ezekből csak nagyon kevés van előre telepítve a telefonra, hiszen minden embernek másra és másra van szüksége. Így az üzembe helyezést követően (és ezután bármikor) a felhasználónak kell azokat megkeresnie és letöltenie. Ehhez a Play Áruházba (Google Play) kell belépni (rá kell bökni az ikonra), és itt lehet kategóriánként, vagy nevet megadva, rákeresni az alkalmazásokra. Nem kell megijedni az Áruház szótól, rengeteg az ingyenes szoftver is. Mutatjuk is a legfontosabbakat, legnépszerűbbeket, leghasznosabbakat.

Ezeket az alkalmazásokat érdemes először telepíteni:

Facebook: Ezt nem kell magyarázni.

Messenger: A Facebook csevegő alkalmazása. Ennek telepítése után tud beszélgetni facebookos ismerőseivel.

Hangouts: A Gmail csevegő szolgáltatása. Ha használja chatelésre a Gmailt a számítógépén, akkor erre szüksége lesz!

Skype: Népszerű csevegő alkalmazás.

Waze: Az egyik legnépszerűbb navigációs alkalmazás. Ha autóval közlekedik, akkor ez nagyon hasznos lehet Önnek.

Instagram: Képmegosztó szolgáltatás. Képeket tölthet fel, illetve képeket nézegethet.

Note: Jegyzettömb! Nagyon hasznos, egyszerűen fel lehet írni ide például a bevásárlólistát.

Locus Map: A legjobb kirándulós alkalmazás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről