A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ötvenéves az internet

laptop notebook internet bögre kávé tea iroda
Vágólapra másolva!
Az első használati kísérletekor persze rögtön el is hasalt.
Vágólapra másolva!

Ugyan ez akkor nem volt világos, de 1969. október 29-én új korszak kezdődött az emberiség történetében: a Kaliforniai Egyetem Charley Kline nevű programozó hallgatója egy SDS Sigma 7 terminálon keresztül megpróbált távolról bejelentkezni Stanford Research Institute számítógépére.

Forrás: Burst / Pexels

Ennek érdekében elkezdte gépelni a LOGIN parancsot, azonban a „LO" beírása után egy bug miatt összeomlott kapcsolat, így végül nem jött össze a világ első internetes bejelentkezésének a végrehajtása.

Ettől függetlenül Kline sikeresen elküldte a világ első adatcsomagjait az interneten keresztül.

Az általa tesztelni próbált hálózat az ARPANET névre hallgatott, az egymástól messze lévő számítógépek összekötésére kitalált projektet az USA Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) finanszírozta. Az ötlet az volt, hogy a számítógépeken keresztül összeköthetőek volnának az egyetemek, és persze a különféle kormányügynökségek, így felgyorsulhatna köztük a kommunikáció, plusz megoszthatnák egymással a számítási erőforrásaikat.

Az ARPANET nem a mai formájában ismert internet volt, hanem annak a legelső prototípusa, ez fektette le rendszer abszolút alapjait.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!