A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Szinte kiirthatatlan az androidos vírus

Young woman received a shocking text message on mobile phone. Smart Phone Mouth Open Beautiful Text Message Bad News Wireless Technology Using Phone Text Messaging One Woman Only Only Women Women Females Facial Expression Young Adult Adult Sitting Reading
Young woman sitting on bed and reading a shocking text message that she has received.
Vágólapra másolva!
A fertőzött eszközök gyári alaphelyzetbe állítása sem segít.
Vágólapra másolva!

A ZDNet beszámolója alapján az elmúlt fél évben egy rendkívül agresszív androidos kártevő kezdett terjedni, amelynek a működésére egyelőre nem sikerült fényt deríteniük a biztonsági kutatóknak. Az xHelper klasszikus módszerekkel kerül fel az eszközökre, a mögötte álló banda ilyen vagy olyan ígéretekkel és trükkökkel ráveszi a leendő áldozatokat bizonyos appok manuális letöltésére és telepítésére, azaz a Play Áruházon kívülről indul a támadás. A letöltött telepítőkészletekkel egybecsomagolva jön a vírust letöltő és installáló mechanizmus.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Prakash Singh

Az xHelper egyelőre nem bizonyult túlságosan rombolónak, a készítői elsősorban más alkalmazások Play Áruházból való telepítésére buzdítják a felhasználókat, azaz kisstílű csalásban és manipulációban utazik. A rémisztő tulajdonságát az jelenti, hogy a felhasználók hiába távolítják el az xHelper eredeti telepítésére felhasznált appot, majd magát az xHelpert is,

a kártevő valamilyen módon teljesen automatikusan újratelepül.

Mindezt úgy, hogy a Malwarebytes és a Symantec biztonsági kutatói szerint a kártevő nem babrál magával az operációs rendszerrel vagy a szolgáltatásaival, például nem rootolja a készülékeket. Akármilyen trükköt is használ, olyan jól működik, hogy még a készülékek gyári állapotba való visszaállítása sem oldja meg a problémát, ezután is magától újratelepül. A Beállítások appban ugyan letiltható a nem Play Áruházból származó appok telepítése, de állítólag ezt folyamatosan visszakapcsolgatja a kártevő. Egyes beszámolók alapján bizonyos vírusirtókkal látszólag sikerült leirtani, de egyelőre inkonzisztensek az ezzel kapcsolatos információk.

A biztonsági kutatók szerint jelenleg világszerte olyan 45 ezer készüléken található meg az xHelper, a terjedésének a tempója növekszik, momentán havi 2400 készülékre kerül fel. A legtöbb áldozat amerikai, indiai és orosz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!