Bezár az egyik legbosszantóbb webszolgáltatás

Bitcoin, Kriptovaluta
5613378 20.08.2018 The cryptocurrency mining center with capacity of 20 mVt opens in the Leningrad Region. Alexei Danichev / Sputnik
Vágólapra másolva!
Ritkábban próbálhatnak meg kriptovalutát bányászni a böngészőnkben.
Vágólapra másolva!

Komoly hullámokat vetett még 2017 őszén a CoinHive webszolgáltatás, a segítségével bárki Monero kriptovaluta bányászatát végző kódot illeszthetett a webhelyébe. Az ötlet az volt, hogy a webhelyek a klasszikus reklámok helyett vagy mellett kriptovalutát bányásztathatnának a látogatóik számítógépein, ezzel némi bevételre szert téve.

A kép csak illusztráció (BitCoin) Forrás: AFP/Sputnik/Alexei Danichev

Sajnálatos módon a CoinHive már a kezdetektől fogva rossz ötletnek tűnt: egyrészt böngészőkön keresztül egyszerűen nem lehet hatékonyan kriptovalutát bányászni, másrészt a kód futása drámaian lelassítja a számítógépeket és az okoskütyüket, harmadrészt pedig a laptopok és a mobilok esetén még az akkut is kegyetlenül meríti. Mindezek fényében már az első naptól sejthető volt, hogy javarészt csak a kisstílű netes ügyeskedők használják majd a CoinHive-ot, hogy mások számítási teljesítményének az ellopásával keressenek némi aprót.

Most hamarosan vége lesz a dalnak: a CoinHive szerint március 8-án leáll a szolgáltatás, az ügyfelei pedig április 30-ig utalhatják el valahova a belső egyenlegükön felhalmozott kriptovalutájukat.

A roló lehzásának három oka van: a Monero előállítása már alapvetően is túlságosan számításigényessé vált, ráadásul a kriptovaluta algoritmusának március 9-én élesedő új verziója tovább súlyosbítja a helyzetet, mindezek tetejébe pedig összeomlott a virtuális pénz árfolyama is.

Már annyi pénz sincs az egész üzletben, hogy fenntartható legyen a CoinHive.

Mindez nem jelenti azt, hogy a szolgáltatással együtt kihalna a böngészőn keresztüli kriptobányászat, de legalább a tudás nélküli ügyeskedők nem lesznek képesek nevetséges egyszerűséggel ráakaszkodni az internetezők számítógépeire és okoseszközeire.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről