Kipróbáltuk az LG kifejezetten falra tervezett tévéjét

LG, GX, OLED, tévé, teszt
A kép minősége is remek.
Vágólapra másolva!
Sokan vannak, akik kifejezetten falra akasztva szeretnék használni a tévéjüket, amely így kevesebb helyet foglal, és a helyiség vagy szoba hangulatára sincs akkora hatással. Jó ideje megfigyelhető trend, hogy a komoly piaci résztvevők az ő igényeik kielégítésére is törekszenek specializált modellekkel vagy kiegészítőkkel. Ilyen új modell az LG GX OLED is.
Vágólapra másolva!

LG GX: tv a falon

Az LG mint a globális és hazai piac egyik legerősebb, legbefolyásosabb versenyzője néhány évvel ezelőtt mutatta be az ultravékony, szinte papírvastagságú tapétatévéjét, a Wallpapert, amely csak a falon érzi jól magát, és aminél minden elektronikát, csatlakozót egy hangprojektorként is funkcionáló külső dobozra pakoltak. A cég pedig idén előállt a Gallery dizájnba tartozó GX modellel, amelyet szintén elsődlegesen a falra, vagy bármilyen más függőleges felületre szántak. Viszont ennél elfelejtették a sokszor csak kissé nehézkesen elhelyezhető, a felhasználókat némi kompromisszum megkötésére késztető külső dobozt, azaz mindent besuvasztottak a vékony készülékházba.

LG GX OLED tévé Forrás: Origo

Néhány napot eltölthettünk a tesztelésével, de azon nyomban szemet szúrt, hogy speciális konzolt is terveztek a masinához, amely így hézagmentesen simul a falra, és olyan hatást kelt, mintha egy hagyományos képet látnánk. Joggal merülhet fel bárkiben a kérdés, hogy akkor hogyan lehet rádugni a médiaboxot, hangrendszert vagy játékkonzolt, de ezt is megoldották, mégpedig úgy, hogy a tartó szokatlan módon engedi, hogy a képernyőt "elhúzzuk" a függőleges felületről, így a HDMI, USB és audió be- és kimenetek kényelmesen elérhetőek.

Hézagmentesen simul a függőleges felületre. Forrás: Origo

A készülékház kevesebb mint két centiméter vastag, tehát alig távolodik el a fal síkjától, néhány méteres távolságból már észrevehetetlen a különbség. A gyártó azokra is gondolt, akik "lábon" tartanák, és vásárolható hozzá talp, de tény, hogy alapvetően arra tervezték, hogy "lógjon".

Képminőség

Az LG a felső kategóriában elkötelezett támogatója az OLED képalkotási technológiának, olyannyira, hogy az egész világon csak ez a cég gyárt ilyen típusú, tévékbe szánt kijelzőt. E modellbe is egy ilyen, 10 bites színmélységű panel került, amelyet a szintén házon belül összedobott 3. generációs Alpha9 képfeldolgozó chip egészít ki, amely tartalmazza a különféle képjavító megoldásokat. E két komponens közös munkája felel tehát a kép minőségéért, és e tekintetben az LG GX abszolút elit ligás teljesítményt nyújt. Az OLED egyedi pixelvezérlésének köszönhetően mód van a tökéletes fekete, és ezáltal a végtelen natív kontraszt megteremtésére, tehát még a sötét képi tartalmak is totálisan valósághűen festenek.

Olyan, mint egy igazi kép. Forrás: Origo

A színek szépek, belülről ragyognak, a LED LCD-knél mind a mai napig tapasztalható fátyolosságnak nyomát sem lelni. A 120 Hz-es kijelzőn a mozgásmegjelenítés hibátlan, akadozást, remegést nem tapasztaltunk, de biztos, ami biztos, készenlétben áll a TruMotion technológia, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé, így teremtve meg a folyamatosabbnak tűnő mozgás illúzióját.

A 4K televízióból nem hiányzik az úgynevezett felskálázás sem. Ez akkor lép akcióba, ha a forrásanyag alacsonyabb felbontású, hiszen az algoritmus a különféle mesterséges intelligencia eljárások és egy hatalmas, rengeteg képi mintát tartalmazó adatbázis segítségével képes hatékonyan feljavítani a részletességet. Egy szó, mint száz, a képi világ egyszerűen remek, de ez a korábbi LG OLED tévék ismeretében azért alapelvárás volt ettől a modelltől.

Hangminőség, okostévé

Megmondjuk őszintén, hogy látatlanban arra gondoltunk, hogy a rettenetesen vékony készülékházba préselt, szorosan a fallal szinte érintkező hangszórók nem lesznek képesek értékelhető megszólalást produkálni, de a tv ránk cáfolt. Azt távolról sem állítanánk, hogy a hang minősége tökéletes, hiszen a basszusokról, a dinamikáról és a sztereó hangtérről le kell mondani, valamint néha aránytalanságok is tapasztalhatóak, ám az is tény, hogy durva hibákba nem futottunk bele, és a hangerőre sem lehet panasz. Játékra, filmezésre és videózásra az integrált hangrendszer is megteszi, ha valakinek nincsenek komolyabb igényei, de zenehallgatáshoz már kevés, amit kapunk.

A tv az LG saját fejlesztésű képfeldolgozó processzorára épül. Forrás: Origo

Természetesen a külső rendszerekkel viszonylag egyszerűen feldobható a megszólalás. Sőt a modell képes együttműködni a Bluetooth kompatibilis, vezeték nélkül is csatlakoztatható eszközökkel, ráadásul egyszerre akár kettővel is. Itt kell megemlíteni az egyik különlegességet, a hangkalibrációs szolgáltatást, ami a távirányítóba épített mikrofon segítségével képes a szoba egyik kívánt pontjára koncentrálni a lehető legjobb hangzást.

Okosabb tv

Az LG saját, exkluzív, tévékbe épített operációs, azaz okostévé rendszere a webOS, amin a vállalat évről évre kalapál valamit. A GX típusjelzésű készülékbe is e platform legújabb verziója került, amelynél az alapok változatlanok maradtak. Tehát ugyanúgy átlátható, személyre szabható, stabil és gyors, mint elődei, viszont megjelent néhány új funkció.

Ezek közül a legfontosabb a Sportriasztás, amelynél a felhasználó megadhatja kedvenc csapatát és/vagy bajnokságát, és ezt követően a készülék mindig jelzi, ha kezdődik a mérkőzés, illetve az eredmények, fontosabb eredmények fel is tüntethetőek még úgy is, hogy teljesen más műsor megy.

Emellett figyelemre méltó még egy új szekció, az Otthoni irányítóközpont, amelyben minden korábbinál egyszerűbben és kényelmesebben lehet menedzselni a csatlakoztatott eszközöket, amelyek okos készülékek is lehetnek akár. Tehát a tv-ből felhasználóbarát módon lehet okos otthon központot kreálni, ami igencsak megkönnyíti az ilyen jellegű berendezések kezelését, szemmel tartását. Természetesen rengeteg különféle internetes alkalmazás közvetlen elérését biztosítja a készülék, amelyek között ezúttal is kiemelt szerepet kaptak a különféle tartalomszolgáltató appok. Azaz lehet Netflix-, HBO Go- vagy Amazon-filmeket és YouTube-videókat nézegetni, és a Spotify óriási kínálata is elérhető, hogy csak néhány fontos példát említsünk.

Értékelő

Az LG GX kifejezetten ajánlott tv lehet mindazoknak, akik alapvetően falra akasztva használnák a készüléküket. Egyedül a megszólalás a gyenge pontja, de ez a hátrány is csak egy normális sztereó szettel vagy hangprojektorral összehasonlítva érezhető. A kezelés osztályon felüli, a kép minősége ennél jobb nagyon nem is lehetne, és a dizájnnal is maximálisan elégedettek voltunk. Mindez viszont a tévé árán is meglátszik, az 55 inches változatáért 740 000, a 65 inchesért pedig 1 100 000 forintot kérnek el, amivel ma méretkategóriájukban egyértelműen a kifejezetten drága modellek közé tartoznak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről