Látványos játékokkal mutatkozott be a PlayStation 5

Vágólapra másolva!
A Sony bemutatta, hogy fog kinézni az idén megjelenő új PlayStation 5, és mellé társított is rögtön több mint húsz játékot. Tartalomban és látványban nem lesz hiány, az egyszer biztos, de a masina külseje most még megosztó.
Vágólapra másolva!

Korábban már szinte minden technikai specifikációt elárult a Sony az ősszel érkező PlayStation 5-ről, és még a kontroller kinézetéről is lerántották a leplet, azonban két dologgal kapcsolatban maradtunk teljes sötétségben:

  1. Hogy fog kinézni maga a konzol?
  2. Milyen játékok érkeznek rá?

Az előbbi még talán nem is annyira fontos, elvégre nem valószínű, hogy valaki pusztán a kinézet alapján döntene az Xbox vagy a PlayStation között, a legtöbbünknek a gép úgyis elveszik valahol a tévé alatt egy polcon a kedves félhomályban.

Forrás: Sony

A játékok azonban már sokkal fontosabbak, és ezen a ponton a Microsoft például eléggé mellélőtt, hiszen a saját online bemutatóján leginkább csak filmszerű, hatásvadász felvételeket mutatott olyan anyagokból, amiknek a jelentős részéről tudtuk, hogy érkezik, ráadásul még PC-re is megjelenik. De leginkább az volt a fájó pont, hogy alig láttunk igazi, valós játékmenetet, így nem igazán vált kitapinthatóvá, hogy mit is fog nyújtani az új konzolgeneráció grafikai szempontból.

A Sony láthatóan jól felkészült, ugyanis elképesztően ütős új címekkel mutatták a PlayStation 5-öt, amelyek jelentős része ráadásul nem is jelenik meg PC-re, vagy a konkurens konzolra. De mielőtt a bemutatott játékokra rátérünk, érdemes beszélni egy kicsit a konzol külsejéről, persze egy kép után:

Fektetve is használható Forrás: Sony

Azt már tudjuk, hogy a PlayStation 5-ben egy 8 magos (16 szálas) AMD Ryzen-alapú processzor kap majd helyet az AMD legújabb, RDNA 2-es grafikus gyorsítója, 16GB GDDR6-os memória, valamint egy elképesztő sebességű SSD meghajtó mellett. Viszont sokak számára az volt a fontos kérdés, hogy vajon ezúttal sikerül-e kordában tartani a konzol hűtésének hangerejét, a PS4 esetében bizony sokszor elérte a felszálló repülőgépek szintjét. Erre persze egyelőre nem tudjuk a választ, azonban két dolog bizakodásra ad okot:

  1. Az elődeivel szemben a PS5-öt úgy tervezték meg, hogy a központi processzoregység egy előre fixált, maximális energiafelvétellel gazdálkodhat, így tehát könnyű megmondani, hogy mennyire melegedhet fel, ehhez pedig tökéletesen hozzá lehet igazítani a hűtést, így kordában lehet tartani a hűtés hangerejét.
  2. Maga a konzol sem kicsi.

Míg a megjelenéskor a PS4 jóval kecsesebb volt, mint a konkurens Xbox One, addig az új generációban a Sony és a Microsoft nagyon eltérő megoldást választott. A szintén ősszel érkező Xbox Series X egy mezei téglalap, ami alacsony és zömök, viszont a PS5 pedig egy vékonyabb, de eléggé magas jószág lett. Legalábbis erre jutott az internet népe, mert ugyan hivatalos méretadatokat még nem árult el a Sony, azonban az optikai meghajtó méretéből egészen jól ki lehet következtetni, hogy melyik masina mekkora lesz.

Fontos megemlíteni, hogy a PlayStation 5-ből rögtön kétféle változat kerül majd piacra, melyek a hardveres erőt tekintve teljesen megegyeznek egymással, az egyetlen különbség, hogy a Digital Editionben

nem kap helyet az Ultra HD Blu-ray lemezmeghajtó, ami azt jelenti, hogy kizárólag digitálisan, a PlayStation Store-ból vehetünk majd rá játékokat, és persze a filmes lemezeinket sem ezzel a géppel fogjuk lejátszani.

Ezt várhatóan a Sony jóval kedvezőbben árazza majd, és nem csak azért, mert nem kell majd Blu-ray meghajtót szerelni a gépbe, hanem azért is, mert így fizikailag nem lesz más választása a felhasználónak, mint minden tartalmat a Sony saját online boltjából megvásárolni. Ez pedig a létező legjobb megoldás a gyártó szempontjából, hiszen így a vásárló nem tud majd bizonytalan forrásokból olcsón megvásárolt lemezes játékokat használni, és persze a használt játékok is kikerülnek a képből.

Most pedig jöjjenek a játékok

A bemutatott játékok terén akadtak meglepetések bőven, kezdve rögtön azzal, hogy a Grand Theft Auto 5 is érkezik PS5-re, ezzel talán az egyetlen olyan játék lesz, ami három konzolgenerációt megért - hiszen eredetileg még Xbox 360-ra és PS3-ra adták ki. Persze, a PS5-ös változatot alaposan feltuningolják majd grafikailag, és érkezik a GTA Online-nak egy különálló változata is, ami ingyenes lesz a Sony új konzolján.

A PlayStation egyik legnagyobb neve mindig a Gran Turismo volt, így nem csoda, hogy bejelentették a hetedik részt, ami a brutális grafika és realizmus mellett egy teljes újragondolt egyjátékos módot is hoz magával. A megjelenésről egyelőre nincsenek információk, de bizonyos források szerint a konzollal együtt rajtol majd.

A Sony által tavaly felvásárolt zseniális Insomniac Games két játékkal is készül a PS5-re. Ezek közül az első a Spider-Man: Miles Morales, ami nem teljesen új cím. Valójában az eredeti Spider-Man játék egy kibővített, felújított változatával van dolgunk, ami egy teljesen új történeti vonalat kap, ahol Miles Morales lesz a főszereplő.

Az Insomniac másik játéka a Ratchet & Clank: Rift Apart, amiben az a nagy durranás, hogy pillanatok alatt ugrálhatunk majd a világok között, kihasználva a PlayStation 5 háttértárának brutális sebességét. Korábban hasonló dolog szinte megoldhatatlan lett volna, hiszen rengeteg időt kellett volna várni, mire az új pálya betölt.

A Bethesda és az Arkane Studios is jelentezett egy új anyaggal, melynek neve Deathloop, és a nevének megfelelően arról szól, hogy a főhős egy időcsapdába kerül, így halála után újra és újra átéli az eseményeket. A játékos feladata megszakítani ezt a hurkot.

Némi meglepetésre bemutatkozott az új Resident Evil is, ami ezúttal Village néven érkezik, és a cím itt sem árul zsákbamacskát: egy falu horrorisztikus környezetében kell majd túlélnunk. Sajnos ezen kívül szinte semmit nem tudunk a játékról, de a megjelenésre 2021-ben lehet számítani.

Szintén régóta pletykálják, hogy készül a Demon's Souls felújított változata, és ez most be is igazolódott. Az eredetileg kizárólag PS3-ra megjelent játék indította el a Souls-sorozatot, ami mára több milliós rajongótáborral rendelkezik, sőt, talán a Dark Souls minden egyik leginkább kibeszélt és elemzett játékává vált.

A jelenlegi konzolgeneráció egyik legerősebb játéka volt a Horizon: Zero Dawn, így nem csoda, hogy készül a folytatás, ezúttal Forbidden West alcímmel. A főszereplő ezúttal is Aloy, akinek most a korábban még nem látott nyugati területeken kell kalandoznia ebben a sci-fi / fantasy világban.

További bemutatott játékok:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!