AMD és Nvidia dobog az Asus félmilliós gamer laptopjában

Asus TUF FA506, gamer, laptop, teszt
Asus TUF FA506.
Vágólapra másolva!
Azt, mennyire pörög a játékosoknak szánt számítástechnikai eszközök piaca, tökéletesen jelzi, hogy az egyik legnagyobb piaci szereplő, az Asus már két olyan almárkát is útjára indított, amely ilyen termékekre fókuszál. A ROG (Republic of Gamers) brand alá tartoznak az innovatív, nagy teljesítményű, extrákat is tartalmazó megoldások, a TUF (The Ultimate Force) pedig az olcsóbb, de ennélfogva kisebb tudású eszközöket gyűjtötte zászlaja alá. A tajvani konszern mindkét csoportot folyamatosan bővíti újabb és újabb kiegészítőkkel és komplett gépekkel egyaránt.
Vágólapra másolva!

Tavasz végén például Magyarországra is megérkezett a TUF család egyik friss modellje, a FA506. Ebben egyesítették két nagy hardvergyártó erejét, hiszen AMD processzort és NVIDIA videokártyát tartalmaz, ez pedig nem számít túl gyakori kombinációnak. Megnéztük, hogy mi sülhet ki ebből az érdekes párosításból.

Azonnal látszik

Az Asus nem szórakozott, hiszen már a termék külsejével is azonnal nyilvánvalóvá kívánta tenni, hogy kinek is szánják ezt a modellt. A műanyag készülékházon ugyanis mindenütt extra díszítések, minták, kidudorodások találhatóak, a klaviatúra háttérvilágítása ezer színben játszik, egyes gombok pedig eltérő színűek.

Asus TUF FA506. Forrás: Origo

Mindez egy célt szolgál: jelezze, hogy itt nem egy visszafogott üzleti modellről, chatelésre szánt "kávézós" készülékről van szó, hanem egy ízig-vérig gamer laptopról. Ízlés dolga, hogy ez kinek mennyire jön be, mi személy szerint jobban kedveljük a kicsit visszafogottabb dizájnt.

Ma már a nagy teljesítményű notebookok körében is hódít a vékony kialakítás, amit tökéletesen alátámaszt ez a notebook is, ami csupán 2,4 cm vastag.

A súlya 2,3 kilogramm, szóval pillekönnyűnek nem neveznénk, de ettől még bőven hordozható marad. És azt is fontos megjegyezni, hogy a termék megkapta a MIL-STD-810H minősítést, ami azt jelenti, hogy túléli, ha leejtik, odaverik, és a rezgések, a por, valamint a magas páratartalom sem árthat neki. Ez, bárhogy nézzük remek kapcsolódó szolgáltatás.

Melegedés, akkumulátor, hang

Az ilyen gépek egyik nagy rákfenéje, hogy túlzott igénybevétel esetén hajlamosak pokolian átforrósodni, ami miatt ölbe nem is vehetőek. Nos, a jelek szerint a mérnökök az aktív hűtésre emiatt nagyon odafigyeltek. A dupla ventilátoros öntisztuló rendszer hatékonyan végzi a dolgát, így csak enyhe melegedést tapasztaltunk.

Az aktív hűtést jól megoldották Forrás: Origo

90 WH kapacitású akkumulátorral látták el, ami a mai mezőnyben extrémen jónak számít. Mindez pedig meglátszik az üzemidőn is, hiszen használattól függően akár 8-12 órán keresztül bírja egy töltéssel a notebook, ami igen-igen jó érték a gamer kategóriában. Az energiaellátás a termék egyik nagy és fontos erőssége, remek, hogy erre odafigyeltek. A beépített hangszórók eléggé átlagos, dobozhangú, steril megszólalást produkálnak. De ez annyira nem meglepő, hiszen szinte minden notebooknál ezt tapasztaljuk. Ez videózáshoz és játékhoz még azért elég lehet, de zenehallgatásra már nem igazán.

A billentyűzet jó minőségű, bár a színes háttérvilágítás kicsit karácsonyfa jelleget kölcsönöz a laptopnak. Forrás: Origo

A billentyűzet állítólag borzasztóan strapabíró, akár 20 millió leütést is kibír. Ezt értelemszerűen nem próbáltuk ki, de arról beszámolhatunk, hogy a gombok mérete és stabilitása megfelelő, a gépelés pedig kényelmes. A beépített egér is rendben van, stabil, nem lötyög, és a rendes gombok sem hiányoznak róla. Talán lehetne egy picit nagyobb, bár aki játszik, az úgyis rádug egy "rendes" digitális rágcsálót.

Gamer kijelző

15,6 inches képátlójú, Full HD felbontású IPS LED LCD kijelzőt kapott, tehát a felbontása és az alkalmazott technológia sem extra. Az viszont igen, hogy a képfrissítési ráta eléri a 144 Hz-et, ami a játékosoknak különösen fontos lehet, hiszen így hamarabb kerülnek a szemük elé a képkockák, azaz képi információk. Ez pedig egy-egy játék során szó szerint döntő lehet a verés vagy a győzelem között. A képi világ nem rossz, de semmi kiemelkedőt nem tapasztaltunk. A színek szépek, a fényerő megfelelő, a betekintési szög rendben van, hibák nincsenek, felhősödés nem tapasztalható, de ez ezen a szinten ma már azért alapelvárás.

Mire lehet használni?

Érdekes hardvert pakoltak a nálunk járt masinába, hiszen egy új generációs, nyolc magos AMD Ryzen 4000 processzorra épül, de a videokártyát már a nagy rivális NVIDIA szállította egy RTX 2060 (6 GB) személyében, és pakoltak a gépbe még 16 GB RAM-ot is. Lehet, hogy az üzleti életben a két cég nem szívleli egymást, de a komponenseik tökéletesen együtt tudtak működni. Legalábbis nekünk semmilyen rossz tapasztalatunk nem volt, a teljesítmény kifejezetten meggyőző.

AMD processzorral és NVIDIA videókártyával. Forrás: Origo

Mindez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy ahhoz nem elég erős, hogy durva 3D rendereket, látványterveket készítsünk vele, vagy 8K anyagokat vágjunk, vagy minden játék grafikáját csúcsra húzzuk. De azért izmos annyira, hogy minden játék elfusson rajta, szerkesszünk 4K videókat vagy nagy felbontású képeket. Illetve persze a hétköznapi munkafolyamatok is hasítanak, tehát a szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentációkészítés, netezés, facebookozás, filmezés, videózás, zenehallgatás és chatelés is villámgyors.

Értékelő

Az Asus FA506 személyében egy korrekt, felhasználóbarát notebookot ismertünk meg, amely játékra kiválóan alkalmas lehet. A billentyűzete remek, a kijelzőjének 144 Hz-es maximális képfrissítési rátája nagyon hasznos lehet, az akkumulátora lenyűgöző, a hangrendszere kielégítő, a teljesítménye pedig kellően nagy. Viszont ennek ára is van. A modellért ugyanis 460 000 forintot kérnek el, ami nem kevés pénz, de a meglátásunk szerint a tudásához képest korrekt összeg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről