A drón nem gyerekjáték, erre figyeljünk, ha mégis vennénk egyet

Drone, drón
Vágólapra másolva!
2010 januárjában a Parrott cég is részt vett a világ legnagyobb technológiai kiállításán, a CES-en. Viszonylag kicsi európai cégként bújtak meg a nagyok árnyékában, de elvittek magukkal egy olyan terméket, amely azonnal robbantott, és a vásár egyik sztárjává tette a vállalatot. Ez volt az AR Drone, ami egymagában képes volt arra, hogy elindítson a siker felé egy teljesen új termékcsaládot.
Vágólapra másolva!

A masina volt ugyanis első, alapvetően kiskereskedelmi forgalomba, laikus felhasználóknak szánt viszonylag olcsó, négyrotoros kompakt repülő eszköz. Bár voltak már korábban is kis méretű modellek, azonban ezek a repülőgépek vagy helikopterek nagyon-nagyon kényesek voltak, és viszonylag sokba kerültek, irányításuk pedig nagy gyakorlatot igényelt. Ezzel szemben az AR Drone olcsó volt, strapabíró, és igazi kezesbárány. Nem csoda, hogy elképesztő sikert aratott, és mostanra már rengeteg alfaja létezik a hozzá hasonló készülékeknek.

A skála a kifejezetten kedvező árú, pár ezer forintos játékszerektől a szó szerint milliós értéket képviselő, komoly madarakig terjed, amelyek iránt évről-évre nő a kereslet.

Egyre többen drónoznak, tele vannak a közösségi oldalak és a videómegosztók a velük készült anyagokkal, illetve vannak már a Forma 1-hez hasonló versenyek is, tehát egy virágzó, fejlődő szektorról van szó.

Az AR. Drone, ami megismertette a világgal a brónozás élményét. Forrás: Parrot

De vajon a gyermekeknek is helyük van ebben az univerzumban? Többször beszélgettünk már erről szakértőkkel, eladókkal, pedagógusokkal, illetve magukkal a szülőkkel és gyakran kapunk megkeresést szóban vagy írásban, amelyben ismerőseink és olvasóink az iránt érdeklődnek, hogy gyerekeknek ajánlanánk-e drónt, és ha igen, akkor milyen típust. A kérdés nem egyszerű, és a válasz sem lehet az, emiatt számba vettük a lehetséges érveket és ellenérveket.

Ügyetlen hozzá?

A drónok ellenzőinek gyakori érve, hogy egy gyermek egyszerűen nem elég ügyes ahhoz, hogy elirányítson egy repülő masinát. Viszonylag sok időt töltünk fiatalok társaságában, és a gyakorlati tapasztalataink azt mutatják, hogy 6-8 éves kor felett már sokaknak nem okoz problémát a vezérlés.

Az irányítás egy sima, kedetleges távvezérlővel, vagy komoly műszerrel is lehetséges. Forrás: DJI

Látnak térben, a koordinációs és finommotoros készségeik fejlettek. Az persze lehet, hogy eleinte nem boldogulnak a vezérléssel, ügyetlennek tűnnek. De az az igazság, hogy ez sok felnőttről (pláne azokról, akik nem vezetnek gépjárművet) ugyanígy elmondható. Ráadásul eleinte a túlzott izgatottság sem segít, de miután megnyugszanak hamar ugrásszerűen javul a teljesítményük. Egy szó, mint száz, egy kisiskolás gyerek fizikai és szellemi képességei is megvannak ahhoz, hogy elirányítson egy repülő madárkát.

Veszélyes?

Egy másik sokszor felmerülő érv, hogy a drón veszélyes. Ez igaz, ezzel nem lehet vitatkozni. De veszélyes a labda is, egy matchbox, egy baba vagy akár a gyermek saját maga is. Azokkal is kiválóan fejbe tudja csapkodni társait, le tudja verni a polcról a tárgyakat vagy be tudja törni az ablakot. Mégsem mondja senki, hogy akkor gyereket ne engedjünk a játékok közelébe vagy kössük le. Mint minden más eszköz vagy élethelyzet esetében a drónnal kapcsolatban is szabályokat kell felállítani, és azokat szigorúan be kell tartani és tartatni. Például, hogy ne repüljön közel máshoz, ne veszítse szem elől a masinát, és ha ezekre ügyelnek, akkor igazán komoly baj nem nagyon lehet.

Összetörik?

Bár manapság már nem ritka ha különféle kifinomult védőfelszereléssel látják el a drónokat, de ettől függetlenül tény, hogy egy ilyen repülő eszköz kényes jószág, ami könnyen megsérülhet. Ez fontos érv lehet egy vásárlási döntés meghozatala során. De azért az is tény, hogy ha vigyáznak rá, megfelelően karban tartják és tisztítják, akkor akár évekig üzemképes maradhat. Azaz sokkal tovább bírhatja, mint akár egy laszti.

Előnyök?

Eddig csak arról volt szó, hogy miért lehet "rossz" egy drón. De azt sem szabad elfelejteni, hogy milyen előnyöket kínál egy ilyen szerkezet. Az első és legfontosabb, hogy örömet okozhat a gyereknek a "játék" vele. Emellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy fejleszti a korábban már említett finommotoros és koordinációs készségeket. Ráadásul segíthet megérteni a fizikai törvényszerűségeket, és bizony azt is hatékonyan megértetheti bárkivel, hogy a szabályokat és előírásokat nem viccből hozzák. Ezek be nem tartása ugyanis nem várt következményekkel járhat.

Ajánljuk!

Mindent mérlegre téve úgy tűnik egy drón nem az ördögtől való dolog viszont az a szülő, aki egy ilyen eszközt ad gyermeke kezébe jobb, ha végiggondolja, hogy pontosan milyet is vegyen.

A DJI Mavic Pro például nem éppen egy olcsó, kezdőknek való darab. Forrás: Vitaly Vlasov / Pexels

Mint korábban említettük, óriási különbségek fedezhetőek fel az egyes termékek között. Köztük megtalálhatóak az úgynevezett minidrónok is. Ezek kiválóan alkalmasak lehetnek első- vagy belépő eszköznek. Kicsik, könnyűek, nem nagyon lehet velük komoly károkat okozni. Az áruk alacsony, akár már 10 000 forint alatt hozzá lehet jutni egy ilyenhez. Az is tény, hogy az akkumulátor üzemidejük igen alacsony, egy huzamban csupán néhány percnyi repülésre elegendő energia elraktározására képesek. Az irányításuk nem túl kifinomult, hiányoznak belőlük az extra funkciók, a jó kamera, az automata hazatérés opció például, ráadásul kültéren csak tökéletes szélcsendben használhatóak, és nem is túl strapabíróak. Tehát azért az igazán jó masináktól távol állnak.

Egy jó drónnal ilyen gyönyörű képek is készíthetőek a sziklamászás kényelmetlensége és veszélyei nélkül. Forrás: Pixabay

De mégis, ezek révén akár egy gyermekkel is egyszerűen meg lehet szerettetni a "repülést", a "távirányítós eszközöket". És, ha elnyeri a tetszését a dolog, akkor később már be lehet ruházni egy komolyabb madárkára is, amely képességei révén még több örömet okozhat. A határ pedig innen csak a csillagos ég. Azok ugyanis már rendelkeznek egész jó kamerával, így akár a videózásba is belekóstolhat általuk a fiatal. Még az is lehet, hogy később, felnőtt korában drónokkal fog foglalkozni, ezzel keresi a kenyerét, ne adj' Isten, pilóta lesz.

A drón tehát nem egy pokoli eszköz. Ésszel és ügyesen kell használni, az előírásokat maximálisan betartva, és így egy gyerek kezébe is nyugodtan oda lehet adni.


Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!