Négy modellel, teljesen új kinézettel mutatkozott be az iPhone 12

Vágólapra másolva!
Az amerikai óriásvállalat ezúttal is az Apple Parkból tartott online közvetítést, továbbra is közönség nélkül, a koronavírus-járvány miatt. A várakozásoknak megfelelően bemutatták az új iPhone-okat, rögtön négyféle különböző modellel, teljesen új kinézettel és 5G-támogatással.
Vágólapra másolva!

Tim Cook vezérigazgató szerint a járvány megmutatta, hogy az otthonunk még fontosabb számunkra, hiszen az utóbbi időben sokan már home office-ból dolgoztak. Az Apple ennek megfelelően tervezi az eszközeit, hogy az otthoni élet minden területét igyekezzen érdekesebbé, egyszerűbbé és biztonságosabbá tenni.

Ennek keretein belül rögtön bemutatták az otthoni okoshangszóró, a HomePod új változatát, a Minit. A rendkívül stílusos kis gömbőcöt egy különleges szövettel borították be, ami segíti a hangok terjedését, és habár egy kicsi eszközről van szó, a belsejét úgy tervezték meg, hogy a lehetőségekhez képest a legtisztábban szóljon, és még basszust is ki tudjon préselni magából.

Külseje alapján még egy kedves kis virágcserépnek is elmenne. Forrás: Apple

A beépített, saját fejlesztésű S5-ös chip folyamatosan elemzi a lejátszott zenét, és ahhoz igazítja a hangzást, és persze nem maradhatott ki belőle Siri, a mesterséges intelligenciás asszisztens sem. A drága robothölgy tud tájékoztatni minket az időjárásról, a programjainkról, beállítja az autónkban a navigációt, és lejátssza a kedvenc zenéinket, elég csak kérni. Ráadásul mindenki hangját meg tudja különböztetni a családban, és egyfajta otthoni walkie-talkie-ként is tud funkcionálni, amivel apa a nappaliból rá tud szólni a gyerekre iPhone-on vagy AirPods fülhallgatón keresztül. Mindezért pedig csak 99 dollárt kell fizetni.

iPhone 12 - teljesen új dizájn és 5G

Miután ezt letudták, Tim Cook következett a leginkább várt résszel: az iPhone-nal. Ahogy azt előre megjósolták iparági szakértők és belsős források, idén végre megérkezik az 5G technológia az Apple telefonjaiba is, a már sokat emlegetett előnyökkel: még gyorsabb le- és feltöltési sebesség, alacsonyabb késleltetéssel.

Az iPhone 12 elölről és hátulról. Forrás: Apple

Az iPhone 12 kinézetét tekintve tényleg egy kicsit visszakanyarodott a négyes és az ötös sorozat, vagy méginkább az új iPad felé. A képernyő ugyanúgy 6,1 hüvelykes, mint a tavalyi modell esetében, azonban most már 2532x1170 pixel felbontású (duplája az iPhone 11-nek), OLED technológiára épül, a kijelző körüli kávákat tovább csökkentették, és maga a telefon 11%-kal vékonyabb és 16%-kal könnyebb az elődjénél.

A képernyő védelmére egy teljesen új technológiát fejlesztettek ki, amit Ceramic Shield névre kereszteltek, és az ígéretek szerint például négyszer ellenállóbb az esésekkel szemben.

Az 5G beépítését okosan oldották meg, így például a telefon automatikusan visszavált 4G-re, ha éppen nincs szükség a modernebb hálózat képességeire, és így spórol az akkumulátorral. Ezen kívül az Apple alaposan végigment minden saját fejlesztésű, beépített programon és alkalmazáson, hogy azok optimálisan ki tudják használni az 5G előnyeit.

A teljesítményről az új iPadben már bemutatott A14 Bionic központi chip gondoskodik. Az a világ első okostelefonos processzora, ami már a TSMC legújabb, 5 nanométeres gyártástechnológiáján készül, ami nagyobb potenciális sebességet és/vagy kisebb fogyasztást, és így hosszabb üzemidőt eredményez. Grafikai feladatokban (például játékok) akár 50%-kal is gyorsabb lehet elődjénél, a mesterséges intelligenciás (gépi tanulásos) feladatokban pedig akár 70%-ot is ráverhet az iPhone 11-re.

A sima iPhone 12-n és a Minin továbbra is két kameralencsét találunk hátul. Forrás: Apple

És ha már a játékokat emlegettük, ezen a fronton is tartogattak egy kellemes meglepetést: a világ egyik legnépszerűbb játéka, és egyben legnépszerűbb eSportja, a League of Legends egy speciális, Wildrift alcímmel ellátott, kifejezetten telefonokra készített változata mutatkozik be először iPhone-készülékeken.

Kamerák tekintetében az iPhone 12 két lencsét tartogat a hátulján: egy széles-látószögűt, és egy ultra-széles látószögű egységet, mindkettőt a vállalattól megszokott 12 megapixellel.

A tovább fejlesztett gépi tanulásos eljárás elemzi a fotók különböző részeit, beállítja a fényerőt és a kontrasztot, és alkalmazza a Smart HDR-t, így a mesterséges intelligencia segítségével azonnal még jobb képeket készíthetünk. Az éjszakai módot pedig még tovább fejlesztették, így mostantól már mindegyik lencse használhatja, akár az ultra-széles látószögű, vagy az előlapi is.

Az új mágneses hátlap segítségével nem csak a vezetéknélküli töltő pattan majd pontosan oda, ahova kell neki, hanem mindenféle, hálaphoz "ragasztható" kiegészítőt fog piacra dobni az Apple. Forrás: Apple

Az Apple a laptopjairól ismert MagSafe mágneses technológiáját áthozta a telefonokba is, így mostantól a készülékek hátuljára pontosan illeszkedik rá a vezetéknélküli töltő, és kiadnak majd mindenféle kiegészítőt is, ami kihasználja ezt a lehetőséget: például mágnesesen a telefonra tapadó tokokat, mini-pénztárcákat és hasonló hasznos és közepesen hasznos holmikat.

iPhone 12 Mini és Pro

Az alapnak számító iPhone 12 mellé az Apple még három további készüléket mutatott be. Az egyik az iPhone 12 Mini, ami mindenben pontosan ugyanazt tudja, mint a "sima" modell, így tehát ugyanazok a kamerái, ugyanazt a képernyővédelmet kapja, és ugyanaz a processzor dolgozik benne, de a kijelzője 5,4 hüvelykes (2340x1080 pixel), azonban mivel nagyon vékonyak a kávái, valójában a telefon külső méretre még kisebb a régi 4,7 hüvelykes iPhone-oknál is.

A kávák minimalizálásával az új iPhone 12 Mini kifejezetten kicsi, mégis nagyobb a kijelzője. Forrás: Apple

Az iPhone 12 Pro és nagyobb testvére, a Pro Max azonban már egészen más kávéház. Itt anyaghasználat tekintetében is tovább ment eggyel az Apple, és az alumínium keretet precíziósan vágott rozsdamentes acélra cserélte. A képernyőt ugyanúgy Ceramic Shield védi, és a Pro továbbra is 6,1 hüvelykes (2532x1170 pixel), míg a Pro Max 6,7 hüvelykes (2778x1284 pixel) Retina XDR kijelzőt kapott.

Természetesen itt is mindegyik modellnél OLED technológiát vetettek be a tervezők.

A hátoldalon itt már három lencsét találunk, melyek mindegyike 12 megapixeles: a négyszeres zoomra képes telefotó, a széleslátószögű és az ultra-széles látószögű kamerák elképesztően jónak ígérkeznek a Pro modellen, és úgy tűnik, hogy még egy picit annál is jobbak a Pro Max esetében.

Ráadásul itt a kamerák mellett megtaláljuk a pletykákban korábban már feltűnt LiDAR szkennert is, amivel pontosabban meghatározható a tárgyak távolsága, térbeli elhelyezkedése. Ennek köszönhetően rosszabb fényviszonyok között akár 6x gyorsabban fókuszálnak ezek a telefonok, és persze később valószínűleg más egyéb haszna is lesz a szkennernek.

Az iPhoner 12 Pro és Pro Max nagyon prémium hatást kelt. Forrás: Apple

Az Apple egy csomó olyan lehetőséget épített be a Pro készülékekbe, aminek tényleg a profik fognak örülni. Létrehoztak egy sajár nyers fájlformátumot ProRaw néven, ami meghagy minden képi információt, amit egy ilyen formátumtól elvárunk, ugyanakkor rajta van a telefon által alkalmazott képfeldolgozási réteg is.

Ezen kívül az iPhone 12 Pro és Pro Max nem csak, hogy 10-bites HDR-ben, de rögrön Dolby Visionben is képes videót rögzíteni, ezzel az első ilyen telefon a világon.

Novemberben a piacon, meglepő árakon

Érdekes módon az új telefonok két hullámban kerülnek a boltokba. Az egyforma méretekkel rendelkező iPhone 12 és iPhone 12 Pro október 23-tól, míg a két véglet, az iPhone 12 Mini és az iPhone 12 Pro Max november 13-tól válik megvásárolhatóvá.

Az iPhone 12 és a Mini 64 / 128 / 256 gigabájt, míg a Pro és a Pro Max 128 / 256 / 512 gigabájt tárhellyel érkezik, és árazás tekintetében a következőre kell számítani, rendre a legkisebb tárhellyel szerelt modelleknél:

  • iPhone 12 Mini - 299 990 forint
  • iPhone 12 - 349 990 forint
  • iPhone 12 Pro - 439 990 forint
  • iPhone 12 Pro Max - 479 990 forint

Ezzel tehát az Apple igazából nem rugaszkodott el túlzottan a konkurenciától, de azt sem mondhatjuk, hogy az az androidos mezőnyhöz képest semmi különösebb extrát nem tartalmazó iPhone 12 vagy Mini árazása kifejezetten barátságosra sikerült volna, sőt, itt meglepően vastagon fogott a gyártó ceruzája.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!