Óriásit változhatnak a processzorok

intel lakefield foveros processzor cpu
Egy Intel Lakefield processzoros, teljes alaplap
Vágólapra másolva!
Széles körben bevezetheti a hibrid modelleket az Intel.
Vágólapra másolva!

Közel egy évtizeddel ezelőtt a többek közt telefonokba és tabletekbe processzormagokat tervező ARM új megoldást prezentált a mobileszközök üzemidejének növelésére, a big.LITTLE névre keresztelt architektúrájában lehetővé tette az egymástól eltérő típusú processzormagok keverését.

A júniusban bemutatott, ötmagos Lakefield lett az Intel első kevert magos processzora (a képen egy teljes alaplap látható) Forrás: Intel Corporation

A mostanra teljesen általánossá vált megoldás lényege, hogy amikor alacsony számításigényű appokat használnak a mobilozók, akkor a processzorok gyenge, cserébe viszont alacsony fogyasztású magjai végzik a munkát. Amennyiben viszont számításigényes appokat indítanak, akkor átveszik a stafétabotot a processzor erős, de nagy fogyasztású magjai.

A konkrét implementációtól függően kettő vagy több magcsoport is lehet a processzorokban, ezek a csoortok pedig kizárólagosan és egymással szimultán is működhetnek.

A napokban számos más újítással együtt az Intel bejelentette, hogy az ultramobil laptopokba szántak mellett az asztali gépes piacon is be kívánja majd vezetni a technológiát. Ez a 2022-ben érkező Alder Lake termékcsaládjának egyes tagjaiban történik majd meg, a hibrid processzorok

várhatóan 8+8 magosak lesznek.

A részletekbe nem ment bele a vállalat, azonban korábban nem kívánt ezzel a megoldással foglalkozni, helyette az üzemi frekvencia és feszültség igénybevétel szerinti állítgatásával próbálta minimalizálni processzorai fogyasztását.

A véleményének megváltoztatása jelentős változást hozhat a PC-s processzorokban, ráadásul egyes szabadalmai alapján az AMD-t is érdekli a hibrid technológia.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről