Megfizethető nagyméretű okostévét teszteltünk

LG UN7400, LED, tévé, 55", teszt
Az LG UN7400 család az olcsó 4K tévék táborát erősíti.
Vágólapra másolva!
Az LG bő egy évtizede a komplett televíziós iparág egyik leginnovatívabb szereplőjének számít. A cég hatalmas kutató központjaiban megállás nélkül zajlik a munka, aminek eredményeként a konszern kulcsszerepet játszik a csúcskategóriás televíziókba szánt OLED technológia fejlesztésében. Emellett rendelkeznek kvantumpontos Nanocell kijelzőkkel, és jól haladnak a jövő megjelenítőjének szánt MicroLED eszközökkel is.
Vágólapra másolva!

De ez nem jelenti azt, hogy a készülék hanyagolná a hagyományos, olcsó modelleket. Nem is tehetnék meg ezt, hiszen azért a nagy tömegek még mindig ezeket a kisebb tudású, ám megfizethetőbb készülékeket keresik. A vállalat több ilyen modellel is színre lépett a közelmúltban, köztük az 55 inches képátlóval bíró, UN7400 nevű termékkel, amely jelenleg az egyik legolcsóbb ilyen méretű okostévé a hazai piacon. Megnéztük mit tud.

Átlagos külső

Ez nem az a termékkategória, ahol a dizájnerek túlságosan kiélhetik a bennük buzgó kreativitást, ez az LG UN7400 esetében is fényesen bebizonyosodott. Ez ugyanis egy teljesen átlagos külsejű tv a már régen megismert formai megoldásokkal. A kávák szélesebbek, mint a mai csúcstévék esetében, de azért nem zavaróan vastagok. A talp masszívan tart, viszont sajnos e modell képernyője sem forgatható, hasonlóan a legtöbb mai televízióhoz.

Az LG UN7400 család az olcsó 4K tévék táborát erősíti. Forrás: Origo

A hátlapon elhelyezett ki- és bemenetek révén a készülékhez egyszerűen rádugható asztali DVD- vagy Blu-ray lejátszó, számítógép, játékkonzol, vagy akár külső hangrendszer.

Rendelkezik beépített WiFi-vel, és támogatja a Bluetooth technológia használatát.

Ez utóbbi azért jöhet jól, mert így idegesítő kábelek révén csatlakoztatható hozzá valamilyen kompatibilis audio termék, például egy soundbar vagy egy fejhallgató is akár. Az összeépítés minősége remek, a tv stabilan áll a talpán, és még akár a falra is fellógatható egy erre tervezett konzol segítségével.

Okosnak jó okos

Az már korábban szóba került, hogy ez az egyik legkedvezőbb árú smart tv a hazai piacon. Ez viszont az okostévé tudásán nem látszik meg, hiszen pont azt a rendszert kapta meg, mint például a 2020-as OLED toptévék. Ez a webOS 5.0, amely jelenleg az egyik legjobb ilyen platform. Alig takarja ki az élő képet, átlátható, gyors, és igen stabil. Egy Android TV után például olyan, mintha az ember előre ugrott volna az időben. Magyarul is tud, a felépítése logikus, így a navigáció senkinek sem okozhat különösebb problémát.

Külsejében nem mutat újat. Forrás: Origo

A termék dobozában megleltük az LG egyik fegyverének számító Magic Remote mozgásérzékelős távirányítót. Ezzel csak hadonászni kell a levegőben és a képernyőn látható kurzor így mozgatható, azaz olyan, mintha egy egeret használnák. Régebben az olcsóbb modelleknél ezért a kiegészítőért súlyos ezreket kellett fizetnid, de a jelek szerint ma már a belépő szintű termékek is megkapják, ami mindenképpen dicséretes húzás.

Internetes alkalmazások

Az okostévé rendszer segítségével nagyjából 200 internetes alkalmazás érhető el közvetlenül. Ez egy telefonhoz képest röhejesen alacsony szám, viszont egy tévében alapvetően nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség. Arra pedig itt nem lehet panasz, mert a felhasználók körében leginkább kedvelt és fontosnak tartott appok nem hiányoznak. Van Netflix, HBO Go, Amazon Prime, YouTube, lehet zenét hallgatni a Spotin és a Deezeren, hogy tényleg csak a legjelentősebbeket említsünk. A böngészőt sem spórolták ki, azaz akár netezgetni is lehet a tévén.

Mivel a készülékbe egész jó beszédfelismerés került, akár a magyar nyelvű kulcsszavakra is hatékonyan lehet keresni.

A tv megkapta az Otthoni Irányítóközpont nevű funkciót, amelynek révén a készülékből egyszerűen okos otthon központot lehet kreálni. Azt is fontos megjegyezni, hogy a tv képernyőjén a Miracast technológia támogatása révén vezeték nélküli úton tükrözhető a kompatibilis mobil eszközök képe. Ez egy remek szolgáltatás, és a késleltetés is minimális, így akár játékra is használható ily módon a termék.

Képminőség

Okos szolgáltatások, és hasznos kényelmi funkció ide vagy oda, azért még mindig a képminőség a legfontosabb egy tv megítélése során. Nos, a mai csúcsmodellekkel, azaz például a vállalat OLED készülékeivel e téren az UN7400 nem versenyezhet. Mivel egy LED háttérvilágítású LCD tévéről van szó, ezért a tökéletes feketéről és a szuper kontrasztról sajnos le kell mondani. A maximális natív kontraszt 1100:1, amin valamelyest lehet kozmetikázni a Dinamikus kontraszt nevű képjavító funkció aktiválásával. Ráadásul a tónusok enyhén fátyolosak, nem olyan ragyogóak, mint egy OLED, vagy Nanocell modell esetén. Mivel az alacsony maximális fényerő relative kicsi, nagyjából 370 nit, ezért a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítése sem annyira látványos.

Támogatja a HDR tartalmak megjelenítését. Forrás: Origo

De az is igaz, hogy a színek azért szépek, természetesek. A mozgásmegjelenítés pazar, semmilyen anomáliát nem tapasztaltunk. A betekintési szög kiváló, s háttérvilágítás egyenetlen eloszlásából fakadó felhősödés effektus sem jelentkezett. A készülék 55 inches képátlóval bír, amihez 4K felbontás társul. Ez pedig pazar részletességet biztosít, így még a finom részletek megjelenítése is kiváló. A készüléket ellátták az LG felskálázási eljárásával, amely képes egy óriási, képi mintákat tartalmazó adatbázis felhasználásával kipótolni a hiányzó pixeleket alacsonyabb felbontású forrásanyag esetén.

Így Full HD, vagy akár HD forrás esetén is kihasználható a 4K panelben rejlő erő.

A modell maximális képfrissítési rátája 50 Hz, és a felső kategóriában mostanában megjelenő, divatos gamer funkciók elérését (VRR, ALLM) sem teszi lehetővé. A bemeneti késleltetés, azaz az input lag a méréseink szerint 16,8 ms, ami a világcsúcstól messze van, de ettől függetlenül teljesen vállalható érték, így a modell akár játékra is használható. Zajosodás rossz minőségű forrásanyagok, például online streaming esetén megfigyelhető, de ez egész hatékonyan orvosolható a zajcsökkentés nevű opció bekapcsolásával.

Hangminőség

Látva a mindössze 20 wattos, 2.0 csatornás, beépített mélysugárzó nélküli audio rendszert a terméklapon, előzetesen gondoltuk, hogy a hang minőségével nem fog különösebben lenyűgözni a készülék, és sajnos nem is okozott csalódást. A basszusok fájó hiánya miatt a megszólalás eléggé művi, hiányzik belőle a természetesség, és a normális sztereó hangtérről is le kell mondani . Viszont az is igaz, hogy magára a hangerőre nem lehet panasz, és hogy zavaró hanghibákat sem tapasztaltunk.

Bizonyítvány

Rendben, az 55 inches LG UN7400 távolról sem egy csúcsmodell, de nem is annak szánták, és ez az árán is meglátszik. 150 000 forintért már hazavihető, és ezért a pénzért az ember korrekt hangot és képet, valamit remek okos funkciókat és kezelést kap.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről