Bezárhatják az egyik régi, nagy mobilgyártót

LG, Wing, Okostelefon, különleges, elforgatható, kijelző
Így is lehet rajta böngészni.
Vágólapra másolva!
Nagyon úgy tűnik, hogy az egyik régi és nagy gyártó telefonjai végleg eltűnhetnek a piacról, és így szegényebbé válhat az androidos termékpaletta.
Vágólapra másolva!

Az LG az utóbbi években egyre kevésbé találta helyét a mobiltelefonos piacon. Egy ideig rengeteg különböző készülkkel próbálkoztak, majd igyekeztek átláthatóbbá és egyértelműbbé tenni a felhozatalt, de láthatóan ez sem hozott eredményt. Ezt követően a cég a legfelső kategóriában már kifejezetten olyan innovációkkal próbálkozott, amivel senki más, hátha ezzel sikerül felhívnia magára a figyelmet: így születtek olyan próbálkozások, mint a lecsatolható dupla kijelzős telefon, vagy éppen legutóbb a széthajtogatható LG Wing.

Ezek az újdonságok azonban jellemzően drágán jöttek, és a hasznosságuk minimum megkérdőjelezhető volt - még ha egyébként nyilván dicséret illeti is a céget, hogy legalább próbálkozott. Egy ideje azonban már tudni, hog ez így nem folytatódhat tovább: az LG mobilos részlege évről évre csak halmozza a veszteséget, így valamit kezdeni kell vele.

Így is lehet rajta böngészni. Forrás: Origo

Januárban a vállalat vezérigazgatója egyértelművé tette, hogy több lehetőség is az asztalon van: vagy eladák a mobilos részleget, vagy visszavágják, vagy esetleg egy kis részét beolvasztják egy másik, egyébként nyereségesen működő részlegbe, hogy ezzel legalább részben elfedjék a telefonos divízió gyengébb teljesítményét.

Akkor arról is beszélt a vállalat vezetése, hogy akárm is lesz, az érintett alkalmazottak legalább 60%-át megtartják és átcsoportosítják más területekre - a maradék 40%-ról azonban nem esett szó.

A folyamat egyébként már év elején elindult, amikor is az LG kiszervezte az olcsóbb és középkategóriás készülékeinek kutatás-fejlesztési és gyártási munkálatait külsős partnereknek, amivel a várakozások szerint jelentős költségcsökkentést tud elérni. Való igaz, hogy ezeken a területeken az LG egyébként sem tudott semmi látványosat felmutatni az utóbbi időben, főleg nem az olyan erős kínai konkurensekkel szemben, mint a Xiaomi, az Oppo és a Realme.

A Bloomberg beszámolói szerint az LG az utóbbi hetekben két nagyobb lehetséges vevővel is tárgyalt. Az egyik azi indiai óriás Vingroup, a másik pedig az autógyártó Volkswagen, ami valamilyen oknál fogva fantáziát látott a koreai vállalat okostelefonos részlegében - talán a jövőbeli elektromos autóinak fedélzeti rendszereinél jöhetett volna jól az LG szakértelme. A VIngroup pedig rendkívül járatos az okostelefonos piacon, hiszen számos más gyártónak (Xiaomi, Huawei) készít telefonokat bérgyártóként. Végül azonban mindkét tárgyalás kudarcba fulladt, a részleg eladása nem mozdult előbbre.

Hogy a közeli jövőben számíthatunk-e egyáltalán bármilyen komolyabb okostelefonra az LG részéről, az egyelőre kérdéses.

Iparági források szerint az LG Velvet utódjának szánt, Rainbow kódnéven készülő telefon fejlesztését befagyasztotta a vállalat annak ellenére, hogy annak megjelenését eredetileg márciusra tervezte be, tehát valószínűleg már közel állhatott a befejezéshez.

Talán ennél is nagyobb veszteség lenne a korábban már bemutatott, és szintén a fejlesztés végéhez közelíteni feltekerhető képernyős telefon. Erről az LG korábban azt nyilatkozta, hogy ha törik ha szakad piacra fog kerülni, azonban az utóbbi hetek eseményeit tekintve már nem lehetünk ennyire bizakodóak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!