Nagyon sötét móddal és jobb kamerakezeléssel jön az Android 12

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy a nagy gyártók továbbra is lemaradásban vannak az Android új főverziójára történő frissítésekkel, a Google nem lassít a tempón, és idén is szintet lép a világ legnépszerűbb mobilos operációs rendszere.
Vágólapra másolva!

A Google most már lassan a fejlesztői előzetesek végéhez ér, és hamarosan indulhat az Android 12 tágabb körű bétatesztelése, azonban a végső megjelenésig még hónapok vannak hátra. Azonban ahogy az lenni szokott, néhány fontos újdonságot már most ismerünk, amik alapján elmondható, hogy az operációs rendszer idén sem hoz majd forradalmi változásokat, habár erre nincs is igazán szükség, hiszen az utóbbi években meglehetősen kifinomulttá és gyorssá vált.

A felhasználói élményen azonban mindig van mit javítani, és ezt tudja a Google is. Olyan apróságokra is gondolni kell ilyenkor, mint egy alkalmazás elindítása, ami manapság már az alsó-középkategóriás telefonokon is kifejezetten gyors, hiszen végre ezekbe is megfelelően erős processzor és elég memória kerül.

Nem mindegy azonban, hogy milyen animációkkal indulnak el az alkalmazások.

A Google ezeken szeretne finomítani az Android 12-ben, és több lehetőséget adni a fejlesztők kezébe, például akár az appok ikonja is megváltozhat majd az indulás közben, az animációkat pedig hozzá lehet igazítani az adott szoftverhez.

Forrás: Origo

Régóta várt kényelmi újításnak tűnik, hogy a különböző alkalmazásokban feltűnő internetes linkekre kattintva többé nem fogja megkérdezni a rendszer, hogy azt milyen alkalmazással szeretnénk megnyitni, hanem ehhez automatikusan az alapértelmezett webböngészőt (például a Chrome-ot) használja majd. Ezzel egy fölösleges mozdulattal kevesebb.

Az androidos telefonok kétségtelenül hátrányban vannak jelenleg az iPhone-hoz képest a rezgős (haptikus) visszajelzések területén, azonban a Google itt is felzárkózást ígér.

Az Android 12 már lehetőséget ad majd az alkalmazásfejlesztőknek, hogy egyedi rezgéseket hozzanak létre az appokon belüli különböző eseményekhez, érintésekhez. Ennek az újdonságnak épp ideje volt, hiszen a legtöbb modern telefon nagyon komplex, sok mindenre képes rezgőmotorral rendelkezik, amiket így ki lehet majd használni.

De egy másik dologgal kapcsolatban is átnézett a Google az Apple jegyzetfüzetébe. Habár a mostani fejlesztői verzióban még nem működik, de rendszerszinten már bekerült az Android 12-be annak a lehetősége, hogy a telefonunk hátuljára kétszer rákoppintva valamilyen akció történjen, például készüljön egy képernyőkép. Természetesen a végleges rendszerben beállítható lesz, hogy pontosan mi történjen a dupla koppintást követően.

Aki sokat szereti éjszaka, sötétben használni a telefonját, biztosan örülni fog az ultra alacsony fényerőt beállító lehetőségnek.

Ezt nem érdemes összekeverni a sötét móddal, vagy éjszakai móddal, hanem konkrétan arról van szó, hogy az Android 12 lehetőséget ad majd minden korábbinál kevesebbre venni a készülék fényerejét, elméletileg még olyan telefonokon is, amik korábban nem tudtak egy bizonyos szint alá menni.

Forrás: Origo

A kamerák kezelésébe is az alapjaitól nyúl bele a Google, és az Android 12-be alapból, rendszerszinten építi be a manapság divatos, extrém nagy felbontású szenzorok támogatását, vagy az olyan dolgokat, mint a HDR, az esti fotók vagy a háttérelmosásos bokeh effektus. Ez azt jelenti, hogy bizonyos alap dolgokkal végre nem kell külön foglalkoznia a gyártóknak, illetve fontos még, hogy így egyébként a gyártók saját fényképező alkalmazásai is jobban, gyorsabban működhetnek majd.

Ezenkívül természetesen apróbb változtatásokra számíthatunk a rendszer kinézetét, külsejét illetően is, de mivel a legtöbb gyártó úgyis a saját felületét húzza rá az Androidra, így most még kérdéses, hogy ezekből ténylegesen mennyit fog megtapasztalni a hétköznapi felhasználó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!