Hatalmas változást hozhat Magyarországon egy új kínai mobiltelefon

realme 7, teszt
Realme 7 - a középkategóriás mobil.
Vágólapra másolva!
A Realme neve lehet, hogy Magyarországon még nem ismerős sokak számára, azonban könnyen lehet, hogy mindez hamarosan megváltozik. Ez a márka egyike ugyanis a feltörekvő kínai cégeknek, és már több példát is láttunk arra, hogy ezek az új nevek hogyan tudnak villámgyorsan igen komoly piaci részesedésre szert tenni. 
Vágólapra másolva!

A vállalat hivatalosan is megkezdte a termékei forgalmazását a közelmúltban Magyarországon is, és többek között eljutott az itthoni boltokba a Realme 7 névre hallgató termék is. E modell az úgynevezett középkategóriát erősíti, tehát a legdrágább és legnagyobb tudású csúcsmobiloktól éppúgy távol van, mint a belépő szintet képviselő, legolcsóbb készülékektől.

Realme 7 - egy jó, középkategóriás mobil Forrás: Origo

E termékek esetében már a gyártóknak van arra lehetősége, hogy egy-egy tulajdonságra, tehát például a képernyőre, a kamerákra vagy a teljesítményre kiemelt hangsúlyt fektessenek, így nagyon izgalmas minden ilyen modellnél, hogy az adott cég milyen stratégiát követ. A Realme 7 esetében ebből fakadóan arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e olyan terület, amelyen az átlagnál jobban teljesít, és ha igen, melyik az. Illetve persze, hogy jó döntést hoztak-e, van-e esélye sikert aratni ezen ebben a rendkívül kompetitív szegmensben.

Meghökkentő erő

A fókuszt a Realme 7 esetében pedig a teljesítmény jelenti, hiszen az ilyen árkategóriájú tehát nagyjából 100 000 forintba kerülő termékeknél lényegesen, akár 30 százalékkal is erősebb lehet. A nyolcmagos MediaTek Helio G95 processzor mellé 8 GB RAM került, ami egy-két éve még csak a legdrágább mobilok esetében jöhetett szóba. A tapasztalataink szerint pedig ennek köszönhetően a termék igen sokoldalú. Akár nagy felbontású filmek vagy modern, jó grafikájú játékok futtatására is alkalmas. A képszerkesztés, videóvágás is működik, a navigáció sebes, és a netezés, csevegés, levelezés is villámgyors.

Általános hétköznapi használatra remek választás Forrás: Origo

A készülék Android 10 alapú Realme UI rendszerre épül, ami meglehetősen puritán mondjuk a Samsung vagy a OnePlus extrákkal kitömött saját megoldásai után. Néha a magyar nyelvvel is hadilábon áll, de azért tragédia távolról sincsen. Az akkumulátora is jónak mondható, hiszen 5000 mAh-s teleppel látták el, amely 15 órányi videózásra vagy 9 órányi játékra elegendő energia eltárolását szavatolja. Sajnos az akkumulátor nem cserélhető, de manapság, az ultravékony telefonok korában ez már nem meglepő. Beépített hangszórója eléggé satnyácska megszólalást produkál, hiszen a hangerő is kevés, a basszusok érzékelhetetlenek a végeredmény pedig elég tompa, élettelen.

Kamera

Papíron a fotós képességei kiválóak, hiszen a 48 megapixeles főkamera mellett ellátták egy ultraszéles látószögű és egy, a szuperközeli témák megörökítésére szánt makró egységgel is. Azonban e két utóbbi gyakorlatilag csak ideális fényviszonyok mellett használható. És az esti sötétet még a főkamera sem szereti, mert ilyenkor gyakran elmosódottak, zajosak lesznek a képek. A divatosnak számító portré funkció nem hiányzik, és a szoftver egészen jól emel ki, illetve homályosít el bizonyos képrészleteket, úgyhogy ez mód jól működik.

Sokoldalú kamerarendszerrel látták el Forrás: Origo

Természetesen mozgóképek elkészítésére is módot ad. 8K nincs, de a 4K felbontás támogatott, igaz csak 30 FPS képrögzítési sebességgel, ami már a gyors mozgásokhoz kevés lehet. Viszont Full HD-nál már mindez megoldott, sőt itt még a Lassítás is bekerült a kínálatba.

Képernyő

A kijelző terén maradt bennünk hiányérzet. A Realme 7 képernyője ugyan 90 Hz-es képfrissítési rátát produkál, ami jobb, mint az ebben a ligában megszokottnak számító 60 Hz. Emiatt a mozgások megjelenítése bizonyos esetekben simább, ami mindenképpen előrelépés. Viszont az alkalmazott IPS LED LCD képalkotási technológia egyértelműen elmarad a rivális OLED eljárástól. A színei fátyolosabbak, tompábbak, erőtlenebbek, emiatt a képi világ nem olyan markánsan ragyogó, a betekintési szög egyértelműen rosszabb.

A teljesítménye átlagon felüli Forrás: Origo

A maximális fényerő nem túl nagy (483 nit a méréseink szerint), ami beltérre persze tökéletesen elég, viszont kinn, napfényben már a tónusok elég fakónak tűnnek. A HDR tartalmak megjelenítését pedig a modell nem is támogatja. A részletességre viszont nem lehet panasz. A 6,5 inches megjelenítő ugyanis 1080 x 2400 pixel felbontású. Ebből fakadóan pedig a vonalak tűélesek, és a leheletfinom átmenetek hiteles visszaadása is biztosított.

Külső

A középkategóriában a dizájnerek számára nem sok terep nyílik ma, hogy bebizonyítsák kreativitásukat. Ennek megfelelően ez a készülék sem váltja meg külsejével a világot. A képernyő sík, a kávák vékonyak, és a képernyőbe vágott kamera sem hiányzik.

Sík képernyőt kapott Forrás: Origo

A hátlap egész elegánsan fest, de ahogy az ember hozzáér, rögtön érzi, hogy bizony olcsó kopogós műanyagból van, ami megtöri a varázst.

Természetesen USB-C csatlakozó található rajta, ma már ez kötelező, és nagy örömünkre a hagyományos fejhallgató-kimenetet sem spórolták le róla.

Ezért mindenképp dicséret jár! Azért viszont nem, hogy a strapabíró kialakításról nem gondoskodtak, hiszen a készülék a vizet, a port és az ütéseket is rosszul tolerálja.

Értékelő

A Realme 7 személyében egy abszolút versenyképes középkategóriás mobilt ismerhettünk meg. Nagyjából 90 000 forintot kell érte fizetni, és ehhez képest bivalyerős hardvert kapott, valamint az akkumulátora is kimagaslóan jó. A képernyő inkább csak közepes, a kamerarendszere szintén, de hát csodákat akkor, amikor szoros a költségvetés, nem nagyon lehet várni. Véleményünk szerint így is sokat kihoztak a lehetőségekből, nem lennénk meglepve, ha végül ez a modell nálunk is sikeresnek bizonyulna.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről