Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Komoly minőségű streamelési lehetőség jár az új Sony csúcstévék mellé

sony
Vágólapra másolva!
A Sony az új csúcskategóriás OLED-tévéi mellé egy különleges, minden korábbinál jobb minőségű streaming szolgáltatást is kínál, a friss okostelefonjai pedig ügyes kamerás trükkökkel érkeznek, kiemelkedően jó kijelzővel, így érdemes lehet odafigyelni rájuk.
Vágólapra másolva!

A Sony most már nem csak a kinézettel és a technológiai specifikációkkal igyekszik vonzóvá tenni a 8K-s és 4K-s új Bravia televízióit, hanem egy különleges streaming szolgáltatást is ad a vásárlóknak, amivel rögtön ki is lehet próbálni, mire képes a frissen megvett készülék

Ez az újdonság a Bravia Core névre hallgat, és a legdrágább Bravia XR jelzésű okostévék mellé jár. Érdekes öszvérről van szó, mert egy körülbelül 300 filmből álló felhozatalt kapunk, aminek egy részét korlátlanul lehet streamelni, egy másik részét viszont meg kell venni kreditekkel. A Z9J és A90J készülékek mellé 10 kredit jár, a többiek mellé 5, és egyelőre nem tudni, hogy a későbbiekben hogyan lehet még krediteket vásárolni majd.

Forrás: Sony

Ezen kívül akadnak még érdekes limitációk. A fentebb említett két készülék esetében a korlátlan streamelés valójában 2 éves határidővel, minden másnál 1 éves határidővel működik, a kreditek esetében pedig fontos megjegyezni, hogy ezeket el kell használni egy éven belül. Hogy ezt követően, majd évek múlva mi fog történni ezzel az egésszel, egyelőre az sem tiszta.

A lényeg azonban, hogy a Bravia Core egy úgynevezett Pure Stream technológiát használ, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos filmeket akár 80 megabit/sec letöltési sebességgel is streamelhetünk, ez pedig körülbelül a duplája a minőség terén jelenleg csúcstartó Apple TV+-nak. Tulajdonképpen ezzel közel olyan minőség érhető el, mint egy 4K-s Blu-ray esetében, ami kategóriákkal fölötte van az olyan szolgáltatásoknak, mint mondjuk a Netflix.

Forrás: Sony

Az új televíziók egy másik újdonsága a Cognitive Processor XR, ami egy mesterséges intelligenciás feldolgozást takar. A Sony ígérete szerint a Bravia XR tévék fel tudják ismerni, hogy az adott jelenetben található adott képen éppen mi áll a középpontban (abban az értelemben, hogy mire koncentál a néző), és ehhez igazítja a 3D-s térhangzást. Ezen kívül a készülékek képesek arra, hogy minden hangot térhatású változtassanak.

Az új Bravia XR modellek ezen kívül tudnak mindent, amire csak szükségünk lehet: a környezethez igazítják a képet és a hangokat, támogatják a HDMI 2.1-et, és így 4K-s felbontás mellett a 120Hz-es képfrissítést is, ami az új játékkonzolok mellé nagyon jól fog jönni. A Dolby Vision (HDR) és a Dolby Atmos szintén adottak.

Az újonnan érkező tévék:

  • MASTER Series Z9J
  • MASTER Series A90J
  • A80J
  • X95J

Elképesztő kamerákat ígérnek az új okostelefonok

A Sony jelentkezett három új telefonnal is, melyek közül kettő viszonylag hasonló, egy pedig némileg kevesebbet tud, viszont olcsóbb is, a neve pedig továbbra is értelmezhetetlen mindegyiknek.

A legkomolyabb újdonság az Xperia 1 III, ami egy 6,5 hüvelykes, bevágások nélküli OLED kijelzőt kapott. A 21:9-es képeranyú panel 4K-s felbontást és 120Hz-es képfrissítést is tud, ráadásul a legújabb Gorilla Glass Victus üveg gondoskodik a védelméről - ezt a hármat együtt még nem láttuk korábban a piacon.

A legnagyobb érdekességek azonban a kamerák területén jelentkeznek. Három lencsét kapunk a hátoldalon, melyek mindegyike 12 megapixeles, és melléjük társul egy szenzor a mélységélességgel kapcsolatod dolgok kisegítéséhez. A fő kamera mellett kapunk egy ultraszéles látószögű egységet, valamint egy telefotó lencsét, mindegyiket duap-PD autofókusszal.

A fő kamera és a telefotó kamera kapott optikai képstabilizátort, azonban a telefotó kamera rendelkezik még egy trükkel, ugyanis az okostelefonok történetében ez az első olyan lencse, ami a gyújtótávolságát tudja variálni 70mm és 105mm között, amit egy periszkópos megoldással ért el a Sony. Ennek köszönhetően az optikai zoom 3x és 4,5x között tud mozogni.

Forrás: Sony

A Sony átvett néhány trükköt a népszerű Alfa fényképezőgépeiből, például az emberi és állati szemekre fókuszálni képes valós idejű Eye AF technológiát, Ezen kívül valós időben tudja követni a fókusszal a kijelölt célpontot, és ha a célpont eltűnik a képből (mondjuk bebújuk valami mögé), majd újra visszatér a képbe, akkor rögtön visszakapja a fókuszt.

Az Xperia 1 III hardveresen is durvára sikerült: a legújabb Snapdragon 888 processzor hajtja, ami mellé 12 GB memória és 250 GB tárhely társul, és természetesen támogatja az 5G-t is.

Az ennél eggyel kedvezőbb árú Xperia 5 III már csak 6,1 hüvelykes kijelzőt kapott FullHD+ felbontással, de a képarány is 21:9-es, és itt is adott az OLED technológia és a 120Hz-es képfrissítés, a Gorilla Glass Victus üvegről azonban le kell mondani, helyette csak a Gorilla Glass 6 jutott.

Fontos viszont, hogy kamerák tekintetében mindent tud, amit a nagyobbik testvére, egyedül a különálló mélységélesség-szenzorról lemondani. A processzor itt is Snapdragon 888, viszont mellé (még mindig bőven elég) 6 GB memória társul, 128 vagy 256 GB tárhellyel, és természetesen az 5G is adott.

Végül a középkategóriába érkezik az Xperia 10 III, ahol azonban ugyanúgy megvan a FullHD+ felbontás és az OLED panel, viszont a kijelző ezúttal 6 hüvelykes és 60Hz-es képfrissítést tud. Itt viszont már a processzor is középkategóriás, nevezetesen a Snapdragon 690-es, a memória 6 GB-os, ami mellé 128 GB tárhely jut, és adott az 5G is.

Forrás: Sony

A hátlapra három kamera került, melyek közül a fő kamera 12 megapixeles, az ultraszéles 8 megapixeles, és a 2x-es optikai zoomra képes telefotó szintén 8 megapixeles. Itt a fentebbi két készülék speciális trükkjeiről le kell mondani, de ezek nem biztos, hogy mindenkinek hiányozni fognak.

Egyébként mérettől függetlenül mindhárom telefon méretes, 4500 milliamperórás akksival érkezik, ami remek üzemidőt vetít előre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről