Megint jön a kánikula - mutatjuk, hogy viselheti el könnyebben

ventilátor, laptophűtő, mobilhűtő, kánikula, italhűtő
Az apró mobilhűtők is nagyon hasznosak lehetnek.
Vágólapra másolva!
Már eddigik kivételesen meleg heteken vagyunk túl, de abban biztosak lehetünk, hogy a nyár tartogat még egy-két meleg pillanatot számunkra is. Ez persze hibátlan akkor, ha a vízparton, vagy a hegyekben, árnyas erdőkben üti el az ember az időt, ám meglehetősen kellemetlen lehet, ha egy lakásba, irodába bezárva kell megküzdeni a hőséggel.
Vágólapra másolva!

A technológiai cégek ügyes mérnökei viszont már erre is kitaláltak számos megoldást. Úgyhogy senkinek sem kell feltett kézzel várnia a forróságot, még az is felveheti a harcot a hőség ellen, aki nem akar vagy tud rengeteget költeni.

USB-s ventilátor

Ha valaki számítógéppel dolgozik, annak áldás lehet egy olyan pici ventilátor, amelyet elég csak mondjuk a laptop USB portjába dugni, és máris képes felfrissíteni a levegőt a felhasználó környezetében. Ezekben az a jó, hogy

már kevés pénzért beszerezhetőek, kompaktak, csendesek, és nem zavarják a többi kollégát családtagot sem.

Tényleg nagyon jól beválhatnak, és kincset érhetnek a melegebb, bágyasztó napokon. Ráadásul akár egy járműre is magunkkal vihetjük, és például az autóban, buszon vagy a vonaton különösen hasznos kiegészítő lehet nyáron.

Az USB-s ventilátorok között akadnak már ultrakompakt darabok is. Forrás: Origo

E termékcsalád tagjai között akadnak már egészen aprócska darabok is, amilyen például a Tatsumaki hordozható USB-s ventilátor. Ennek ára ráadásul ezer forint alatt maradt, de ennek ellenére tényleg képes hűsítő légáramlatot generálni, és akár az arcunk felé is fordíthatjuk egyszerűen. De persze akadnak komolyabb, picit nagyobb teljesítményű, rendes állvánnyal felszerelt darabok is.

Mobil klímák

A hagyományos, falra szerelhető nagy teljesítményű klímaberendezések mellett léteznek jóval kisebb, könnyebb, ezáltal egyszerűen mozgatható készülékek, amelyek nem csupán felkeverik a levegőt, hanem képesek annak lehűtésére is, sőt akár párásításra is. A mobil klímák egyre duzzadó családjában megtalálhatóak már az igen pici, akkumulátorról is működtethető darabok épp úgy, mint a lényegesen nagyobb teljesítményű, de több helyet foglaló rokonaik is. Ez utóbbiak értelemszerűen drágábbak, viszont sokkal nagyobb területet képesek lehűteni.

A mobil klímák népszerűek, és vannak kifejezettek kompakt termékek is. Forrás: Origo

De a lényeg az, hogy mindenki találhat ebben a termékcsaládban az igényeihez passzoló darabot. Ez pedig kincset érhet azokon a napokon, amikor a falak ontják magukból a meleget, főleg, ha az ember egy olyan szobában van, ahol nincs klímaberendezés vagy az nem üzemel. Egy ilyen készülék akár az autóba is bepakolható, és el lehet vinni akár egy nyaralásra is. Ha pedig valaki már egyszer is megtapasztalta, hogy milyen az, amikor nem tud aludni a hőségtől például egy apartmanban vagy víkendházban, akkor tanulja meg csak értékelni igazán az ilyen készülékeket.

Hagyományos klímák

A mobil klímáknak meg van az az előnyük, hogy olcsóbbak, és rugalmasabban használhatóak, mint hagyományos társaik. Ám az is tény, hogy ez utóbbiak lényegesen nagyobb teljesítményűek, költséghatékonyabb a működésük, és számos extra szolgáltatást is kínálnak a kisebb mobil rokonaikhoz képest.

A hagyományos klímaberendezések jelentik a legjobb megoldást. Forrás: Origo

Egy klímaberendezés beszerelése azonban nem megy egyik napról a másikra. Ez a folyamat adott esetben komoly tervezést, szervezést is igényelhet. Tehát nem feltétlenül érdemes a legforróbb napokra hagyni ezt a kérdést, hanem érdemes már korábban elkezdeni ezzel foglalkozni. Már csak azért is, mert mikor beüt a jó idő, akkor hirtelen tömegek döbbennek rá, hogy szükségük van légkondira, és ilyenkor bizony a szerelők is sokkal leterheltebbek. Bőven előfordulhat, hogy várni kell egyáltalán arra, hogy a szakember kimenjen a helyszínre és felmérje a terepet. Jó számba venni például az utóbbi években megjelent okosklímákat is, amelyek már a távolról, mobilról is vezérelhetőek. Ezek kifejezetten energiahatékonyan működtethetőek úgy, hogy a lakás vagy a ház hőmérséklete mindig a kívánt legyen, még akkor is, ha épp a munkából vagy egy utazásról toppanunk haza.

Italhűtők

Nagy melegben egy korty jeges ital páratlan érzést nyújt, hisz ma már arra is van lehetőség, hogy a különféle elektronikai eszközök segítségével bármikor és szinte bárhol. És itt nem pusztán a nagy szabadon álló vagy beépített hűtőkre gondolunk kizárólag, hanem ezek mobilizált változatára is. A kicsi, kompakt hordozható italhűtők között már olyanok is akadnak, amelyekbe mindössze egyetlen palack fér, és akkumulátorról üzemeltethetőek. Azaz ezt be lehet pakolni akár egy hátizsákba is, és vihetjük magunkkal a munkahelyünkre, vagy akár piknikezni a szabadba.

A hordozható, kis méretű italhűtők nagyon népszerűek Forrás: Origo

Emellett léteznek természetesen olyan gépezetek is, amelyekbe több palack, vagy üveg fér, így egyszerre nagyobb mennyiségű folyadék lehűtését teszik lehetővé. Viszont ezeknél már az akkumulátort el lehet felejteni, tehát legjobb esetben is csak az autóban vagy a vonaton lehet hűtésre használni. E berendezések természetesen hőszigetelő anyagból készültek, tehát arra még kikapcsolt állapotukban is képesek, hogy hidegen tartsák a bennük található palackokat, dobozokat vagy üvegeket.

Laptophűtő, mobilhűtő

Az óriási meleg a számítógépeket és a mobilokat is kihívások elé állítja. Hogy megtartsák a kívánt teljesítményt ezek ilyen időszakban kegyetlenül, a szokásosnál jobban is átforrósodhatnak. Ez már magában képes lehet arra, hogy emelje egy helyiség hőfokát, de ennél is rosszabb, hogy egyszerűen kellemetlen érzést okoz kézbe vagy ölbe venni (a notebookokat például) az ilyen masinákat.

Hogy ez nem csak valami kényeskedés, tökéletesen mutatja, hogy számos cég kínál megoldásokat kifejezetten erre a problémára.

Léteznek már aktív és passzív laptophűtők, amelyeket az asztalra vagy az ölünkbe is pakolhatunk, és ezek képesek egyrészt szigetelni, másrészt hatékonyan elvezetni a felesleges hőt, amivel egyébként javul a készülék teljesítménye is. Emellett meg kell említeni a kifejezetten telefonok hűtésére szolgáló apró, ventilátoros aktív berendezéseket is.

Az aktív laptophűtők komfortosabbá tehetik a munkát. Forrás: Origo

Ezeket a készülékház hátuljára kell felerősíteni és a jobb darabok képesek jelentősen csökkenteni a termékek hőmérsékletét, amivel az élettartamuknak is jót tehetünk egyébként.

Az apró mobilhűtők is nagyon hasznosak lehetnek. Forrás: Origo

A laptop- és mobilhűtők ára egyáltalán nem vészes, szerintünk egyértelműen megérheti beruházni rájuk, mert jelentősen képesek növelni a komfortérzetet a nyári hőségben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről