Súlyosbítja a tinik mentális problémáit az Instagram

okostelefon smartphone mobilozás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Durva megállapítások vannak a Facebooktól kiszivárgott kutatásokban.
Vágólapra másolva!

Hosszú évek óta nem titok, hogy a közösségi média túlzott használata, továbbá a rajta látott tartalmak nem realisztikus kezelése súlyos károkat képes okozni a felhasználóknak, főleg a tinik esetében lehet jelentős a mentális pusztítás. A The Wall Street Journal közbenjárásával most valaki kiszivárogtatta a Facebook több alapos belső kutatását is, amelyek alapján a vállalat nagyon is jól tudja, hogy az Instagramnak milyen negatív hatásai vannak a tizenévesekre, különösképp a tini lányokra.

A kép csak illusztráció Forrás: StockSnap / Pixabay

Az egyik kutatás szerint a TikTokkal és a Snapchattel összehasonlítva az Instagram sokkal nagyobb mértékben ösztönzi a felhasználókat arra, hogy másokhoz hasonlítgassák magukat az értékek, a szépség, vagy éppen a sikeresség tekintetében. Ennek oka, hogy az Instagramon sokkal nagyobb az életstílussal és testképpel kapcsolatos tartalmak aránya. A dokumentum szerint a saját bevallásuk szerint testképzavarban szenvedő tini lányok harmadánál az Instagram hozzájárul a mentális problémájuk súlyosbodásához.

További érdekes megállapítás, hogy a magukat csúnyának tartó amerikai és brit tinédzser felhasználók 40 százaléka azután jutott erre a véleményre, hogy használni kezdték az Instagramot. Olyanok is vannak köztük, akikben már felmerült az öngyilkosság gondolata, közülük a brit megkérdezettek 13%-a, míg az amerikaiak 6%-a szerint a gondolatok eredete az Instagramra követhető vissza.

A Facebook saját kutatása szerint általános jelenség, hogy a tinik ugyan szeretnék kevesebbet böngészni a Instagramot, ám ehhez nincs meg az önuralmuk. Korcsoporttól függetlenül általános vélemény, hogy az Instagramot okolják a megnövekedett szorongásuk és depressziójuk miatt.

Az elmúlt években az Instagram ugyan tett kísérleteket a feltárt problémák kezelése érdekében, azonban sikerrel látszólag nem járt. Adam Mosseri, az Instagramért felelős felsővezető beszélt is erről májusban a kedvelések számának elrejtése kapcsán, állítása szerint amilyen megosztónak bizonyult az ötlettel való kísérletezés, olyannyira nem hozta meg a kívánt eredményt. Ettől függetlenül opcionálisan elérhetővé vált, így akinek segít, az ki tudja kapcsolni a kedvelések számának megjelenítését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről