Új MacBook Airt és tovább fejlesztett processzort mutatott az Apple

apple wwdc 2022
Vágólapra másolva!
Idén is egy online közvetítés kereteiben tartotta meg az Apple az éves fejlesztői konferenciáját, a WWDC-t, látványos megoldásokkal és digitális díszletekkel. Átütő újdonságokat nem jelentettek be, elmaradt a sokak által várt virtuális valóságos megoldás is. Cserébe az Apple operációs rendszerei ügyes dolgokkal bővülnek, érkezett egy új chip, és megújult a MacBook Air is.
Vágólapra másolva!

Minden az iOS körül forog

A bejelentés rögtön azzal kezdődött, hogy az Apple hozzányúlt ahhoz, amire senki nem gondolt: újragondolták a telefon zárképernyőjet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sokkal többféle módon lehet majd testreszabni egy beépített szerkesztő segítségével. Nem csak a különböző színeket és betűtípisokat lehet majd testreszabni, hanem különböző widgeteket is ki lehet rakni, így sokkal több információkat tudhatunk meg anélkül, hogy fel kellene oldani a telefont. Hogy mindez látható is maradjon, az értesítéseket úgy alakították át, hogy ne takarják ki a képernyő nagy részét.

Forrás: Origo

Az üzenetküldő alkalmazásba bekerült a szerkesztési lehetőség, így az utolsó üzenetünket átírhatjuk vagy visszavonhatjuk és beépültek a gyors, előre írt válaszlehetőségek is. Az Apple tovább fejlesztette a Siri mesterséges intelligencián keresztül üzenetdiktálás lehetőségét is, és most már együttműködik a hagyományos géppel is. Tehát diktálás közben is lehet gépelni a virtuális billentyűzeten, vagy egy előre megírt szöveget kijelölni, és diktálással kijavítani.

Alaposan tovább fejledőtött a mesterséges intelligenciás témafelismerés is, így például egy kutyát ki lehet vágni egy fotóról mindössze egy gombnyomással, és beemelni mondjuk az üzenetekbe. Mindez alapvetően gépi tanuláson alapul, amiben nyilván évről évre jobb lesz az Apple.

Az Apple Pay esetében érdekes megoldás a Pay Later, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy vásárlást nem kell egyben kifizetnünk, hanem eloszthatjuk négy egyelőre részletre, amit négy héten keresztül fizethetünk ki, mindenféle egyéb rejtett költség vagy kamat nélkül.

Forrás: Origo

A teljesen felújított és alaposan felturbózott Térkép alkalmazás valóban nagyon ígéretesnek tűnik, csak a továbbiakban sem kerültünk bele még azokba az országokba, ahol a közepesen közeli jövőben megjelenik.

A sportrajongók sem maradtak ki a törődésből: egy új alkalmazás segítségével egy helyen lehet követni mindent a kedvenc csapatainkról és az eredményekről, a kapcsolódó híreket pedig több száz megbízható újságból válogatja össze a program. De egyelőre ez sem lesz elérhető Magyarországon.

Családi fotók egy helyen és megújult CarPlay

Problémát okoz, hogy a család fotóalbumja sosincs egy helyen, hiszen mindenki a saját telefonjával készíti a képeket? Az Apple erre is talált megoldást: létrehoztak egy olyan közös albumot az iCloudon belül, ahova becsatlakozhat a família, és összerakhatják a fotóikat. Sőt, az is beállítható, hogy automatikuan oda kerüljenek az új fotók, ami hasznos lehet például egy közös nyaralás során.

De örülni fognak az okosotthonok megszállottjai is, ugyanis az Apple egy rakás piacvezető céggel összefogva létrehozott egy új sztenderdet Matter néven, így a jövőben várható, hogy a különböző gyártók különböző termékei kompatibilisek lesznek egymássa, és persze így még több eszköz válik vezérelhetővé iPhone-ról is.

Forrás: Origo

A CarPlay sem maradt érintetlen: itt arra a helyzetre igyekezett reagálni az Apple, hogy az autókban egyre több a képernyő, így a különböző tartalomtípusokat meg lehet osztani ezek között. Az ígéretek szerint nem fog számítani, hogy mennyi, milyen formájú és méretű képernyőt pakoltak az autóba, az új CarPlay fog tud alkalmazkodni hozzá.

Nem hanyagolták el az órát sem

Természetesen kap frissítést az Apple Watch szoftvere is, például rögtön négy új számlappal. A WatchOS 9-ben átalakul némileg az értesítések és Siri kezelése, illetve az óra segít majd nekünk új podcasteket is felderíteni.

Természetesen nagyon sokan használják sportolásra az órát, így az Apple elég alaposan ráfeküdt erre is, főként a futással kapcsolatos adatok begyűjtésére, ami alapján sokkal jobb tippeket tud majd adni a program. De még annk is segítenek sportolni, akinek még nincs Apple órája, a Fitness alkalmazás ugyanis elérhető lesz simán iPhone-on is. Ez persze nem használható majd olyan komolyan, mint az óra, de valamennyit azért segít majd a napi aktivitás követésében.

Forrás: Origo

Érdekesnek tűnik, hogy az órán keresztül menedzselhetjük a gyógyszereinketi is: beüthetjük, hogy milyen gyógyszereket szedünk, milyen rendszerességgel, és az óra (vagy a telefon) figyelmeztet minket, hogy ideje bevenni az aktuális adagot. Ráadásul a program képes lesz mindenféle tippet adni a különböző gyógyszerekhez, például szól, ha valamelyik mellé nem érdemes alkoholt fogyasztani.

Itt az új MacBook Air és az új processzor is

Az Apple kiemelte, hogy mostanra már szinte az összes laptopjukat és számítógépüket sikeresen átállították a saját fejlesztésű processzorukra, aminek az első generációja az M1 volt.

Most pedig bemutatkozott az M2.

A lényeg továbbra is az, hogy a teljesítmény növelése mellett ne növekedjen a fogyasztás. Az M2 már a legújabb generációs 5 nanométeres eljáráson készül és 20 milliárd tranzisztort tartalmaz. A 8 magos processzor 4 takarékos és 4 erős magot tartalmaz, akár 100 gigabájt / másodperces memóriasávszélességet is elérhet, és akár 24 gigabájt is képest támogatni.

A grafikus részleg 3,6 teraflops teljesítményre képes, ez körülbelül 35%-os előrelépés az M1-hez képest azonos fogyasztás mellett. Nyilván később ebből is lesznek brutálisabb verziók, ahogy az M1-esnél is láttuk, azok lesznek majd a különösen érdekesek.

És ahogy az várható volt, bemutatkozott a teljesen új MacBook Air.

Kinézetében sokkal közelebb került a MacBook Próhoz, így dobták a korábbi elölről hátra vastagodó kinézetet. Viszont továbbra is nagyon vékony, visszatért a MagSafe töltőcsatlakozó, és nem maradt le az audio jack is.

Forrás: Origo

A képernyő ezúttal 13,6 hüvelykes, de nagyon vékonyak körülötte a kávák, így nem növekedett érdemben a készülék mérete. A teljesen új 1080p-s kamera a MacBook Próhoz hasonlóan a képernyő tetejében kialakított bevágásba került.

Természetesen ebbe már az új M2-es processzor került, így körülbelül 30-40%-kal gyorsabb lehet az elődjénél, viszont továbbra is teljesen csendes, ugyanis a hűtéséhez nem szükséges ventilátor. Az ára pedig 1199 dollárról indul, és a következő hónaptól lesz megvásárolható.

A 13 hüvelykes MacBook Pro is megkapja az M2-es chipet, azonban itt a külsőt nem érinti semmilyen változás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!