Vége: átállnak USB-C töltésre az európai kütyük

usb type-c usb-c csatlakozó kábel
USB Type-C
Vágólapra másolva!
Az Apple is érzékeny búcsút vehet a saját Lightning csatlakozójától.
Vágólapra másolva!

Hosszúra nyúlt tervezési időszakot követően az Európai Parlament és az Európai Tanács tárgyalói végleges döntésre jutottak a fogyasztóelektornikai eszközök egységes vezetékes töltésének ügyében, rengeteg típusú eszköz esetében kötelező lesz az USB-C kapu használata. A szabályozók szerint az uniós polgárok évi 12 ezer tonnányi szükségtelen telefontöltőtől szabadulnak meg, a szabványos töltési technológiával az elektronikai hulladék mennyiségét kívánják drámaian redukálni.

2024 őszétől a legtöbb fogyasztóelektronikai kütyü esetében kötelező lesz az USB-C használata a töltéshez Forrás: Tomekwalecki / Pixabay

Az elfogadott szabályozás szerint az okostelefonok, a táblagépek, az e-könyv-olvasók, a fülhallgatók, a fejhallgatók, a headsetek, a digitális kamerák, a kézi játékkonzolok, továbbá a hordozható hangfalak gyártóinak 2024 őszéig kell átállítaniuk a termékeiket az USB-C töltés használatára. A laptopok gyártói haladékot kaptak, a törvény életbe lépésétől számítva további 40 hónap áll majd a rendelkezésükre az átállás teljes végrehajtására.

A legtöbb elektronikai gyártó számára a szabályozás többé-kevésbé irrelevánsnak mondható, hiszen már évekkel ezelőtt maguktól megkezdték az USB-C port használatát, ráadásul már töltőket is egyre ritkábban mellékelnek az eszközeikhez. Régóta az Apple volt az egyetlen olyan nagy szereplő, amely hevesen ellenezte a szabályozást, ám hiába: kénytelen lesz elbúcsúzni a saját Lightning portjától az eszközein.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről