Nem lesz elég chipmunkás az USA-ban

Pat Gelsinger
Vágólapra másolva!
Egy iparági csoport szerint 2030-ra 67 000 szakember hiányzik majd az amerikai chipszektorból.
Vágólapra másolva!

A Semiconductor Industry Association (SIA) és az Oxford Economics tanulmánya szerint nem sok jóra készülhet az amerikai chipszektor, ugyanis nagyjából 67 000 szakember hiányzik majd az ágazatból 2030-ra. Az évtized végére ugyanis a chipipari munkaerő 460 000 főt számlálhat a jelenlegi 345 000 helyett, de addig az USA iskolái nem tudják majd kitermelni a megfelelő, képzett szakembereket.

Pat Gelsinger Forrás: Intel

Mindez igen gyenge pontja lehet az USA chipipari törekvéseinek és a 39 milliárd dolláros kedvezménycsomagot magába foglaló chiptörvénynek. Adókedvezményekkel és egyéb húzásokkal ösztönözik továbbá a fejlesztéseket és a gyárépítéseket, utóbbiba az Intel, a TSMC és a Samsung is belevág. Az új gyárakba sok új dolgozó kell majd, de a SIA szerint nem lesz elég számítógéptudós, mérnök és technikus. A jövőbeli chipipari munkák fele mérnöki lesz.

A SIA szerint a chipipari munkaerőhiány igazából a STEM-szektor gyengeségéből ered, vagyis kevés az USA-ban a tudománnyal, technológiával, mérnöki és matematikai témával foglalkozó szakember. Konkrétan 1,4 millió ember hiányzik a STEM-munkaerőpiacról.