Ennyi számítógépen fut Windows 11

laptop notebook számítógépezés windows 11
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Kiszivárgott a Microsoft egy belsős prezentációja, a kezdetekben elégedett volt a vállalat.
Vágólapra másolva!

A napokban már szó esett a Windows 11 magas hardverkövetelmények miatti lassú terjedéséről, az internetes statisztikai szolgáltatások szerint csak a windowsos számítógépeket nézve úgy fél éve képtelen áttörni a 25% piaci részesedést, míg a Windows 10 továbbra is 70% feletti résszel rendelkezik.

Megbukottnak nem titulálható a Windows 11, de a terjedése megállt Forrás: Windows / Unsplash

Most váratlanul további adatok érkeztek a témában, a Windows Centralhoz eljutott a Microsoft egy belsős prezentációja. Eszerint 2022 áprilisában 1,4 milliárd Windows 10 vagy Windows 11 rendszerű számítógép volt használatban, ezekből 400 millió eszközön futott az utóbbi. A Microsoft akkoriban úgy vélte, hogy az aktívan használt Windows 11-es számítógépek száma valamikor 2024 elején érheti el a 600 milliót, ami a legelső stabil főverzió kiadásától kezdve bő két évet jelent.

Ha ez helyesnek bizonyulna, akkor a számítógépek abszolút számát tekintve a Windows 11 körülbelül ugyanolyan sebességgel terjedne, mint annak idején a Windows 10, annak is bő két évre volt szüksége a 600 millióhoz. További kontextusként az 1 milliárdos mérföldkövét 2020 elején, olyan négy és fél évvel a kiadása után érte el a Windows 10.

A prezentáció alapján a Microsoft akkoriban rendkívül elégedett volt a Windows 11 terjedésével, a térhódításának tempója meghaladta a várakozásait. Időközben persze sok víz lefolyt a Dunán, idén tavasszal konkrétan megállt a Windows 11 terjedése, ilyen jelenséggel valószínűleg nem számolt a Microsoft másfél évvel ezelőtti előrejelzése. Részben ez lehet az oka a Windows 12 jövő őszre pletykált befutásának, a feltételezések szerint ez egy marketinges okból átcímkézett Windows 11-nek lesz tekinthető, műszaki okból feltehetően nem szolgál majd rá az új verziójelzésre.

Az adatok alapján jelenleg 400-500 millió közé tehető a Windows 11-et futtató számítógépek száma.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről