A középkategóriában is a csúcsra törekszik a Honor az új okostelefonjával

Vágólapra másolva!
A korábban már ismert taktikával kezdi meg késő tavaszi / kora nyári kampányát a Honor, a május végi kínai és a júniusban várható európai Honor 200-premier előtt piacra dobták a Lite verziót is, ahogy ez tavaly év végén és az idei év elején történt a Magc6-széria esetében is. A Honor 200 Lite sokak számára alternatíva lehet, persze a kedvező árért cserébe nem csúcsteljesítményt kell várni, egy tisztességes, hétköznapi, divatos telefont viszont minden joggal lehet.
Vágólapra másolva!

Külcsín

Ami a telefon külsejét illeti, jó szívvel lehet mondani rá az egyébként ordító közhelyet, hogy tökéletes társ lehet a mindennapokban. Tipikus egykezes telefon, könnyedén használható, könnyű (168g), a zsebet nem fogja lehúzni, ergonómiailag rendben van, a jobb felső sarokban lévő hangerő-szabályozó és bekapcsológomb könnyen elérhető. Utóbbi ujjlenyomatszenzorként is szolgál, ami kényelmesebb, mint a kijelzős megoldás, viszont kevésbé hatékony, de ha megtanuljuk használni, esetleg teszünk pár próbát a mintavétellel, utána már hozzá lehet szokni. Fekete és ciánkék színben kapható május 21-től Magyarországon, mindkét színt uniszexnek érzem, nálunk az utóbbi járt, kétségkívül nagyon szép - amíg el nem rejti egy tok.

honor200lite
Honor 200 Lite
Fotó: Origo

Teljesítmény

A telefon a legfrissebb Android-verzióval érkezik, a 14-es főverzióra a Honor a saját MagicOS rendszerét szabta. A hajtóműve a MediaTek Dimensity 6080 lapkakészlet, melyhez 8 GB RAM és 256 GB tárhely párosul - nincs lehetőség a belső tárhely bővítésére, ami azt jelenti, hogy a beépített tárolókapacitásra kell támaszkodnunk, ami viszont azoknak minden bizonnyal bőven elég lesz, akikre vásárlóként számít a Honor ennél a készüléknél. A Dimensity 6080 egy középkategóriás, nyolcmagos processzor, amely a legtöbb mindennapi feladatot könnyedén kezeli, a mindennapos multitasking nem okozhat gondot.

honor200lite
Honor 200 Lite
Fotó: Origo

A processzor kétféle magból áll, nagy teljesítményű Cortex-A76 magokból és energiatakarékos Cortex-A55 magokból. A nagy teljesítményű Cortex-A76 magokat úgy tervezték, hogy nagyobb feladatokat, például játékokat, videoszerkesztést és többfeladatú munkavégzést tudjanak kezelni. Az energiatakarékos Cortex-A55 magok a könnyebb feladatokra és háttérfolyamatokra, például e-mail szinkronizálásra, közösségi média böngészésre és zenelejátszásra vannak optimalizálva. Ez a heterogén architektúra lehetővé teszi, hogy a készülék hatékonyan kiegyensúlyozza a teljesítményt és az energiafogyasztást, optimalizálva a teljesítményt az adott feladat alapján. A processzor a Mali-G57 MC2 grafikus kátya egészíti ki, ár-érték arányban remek teljesítményt nyújtva. Itt-ott lehet egy-két röccenés, mikrolassulás, de a felhasználói élményt nem befolyásolja.

Kijelző

Ahogy általában a Honor telefonoknak – kategóriától függetlenül –, a 200 Litenak is a kijelző az egyik komoly erőssége. Szemet gyönyörködtető a 6,78 hüvelykes, 1080 x 2412 pixel felbontású AMOLED megjelenítő, mélyebb feketék, gazdag színek és kiváló betekintési szög jellemzik. A technológia sajátossága miatt a képernyő minden egyes képpontja saját fényt bocsát ki, ami lehetővé teszi a fényerő és a kontraszt szintjének pontos szabályozását. Ennek eredményeképpen a képek és videók magával ragadó vizuális élményt nyújtanak.

honor200lite
Honor 200 Lite
Fotó: Origo

A kontrasztarány is kiváló, ami élesebb és határozottabb képeket eredményez. Ez különösen nagy felbontású tartalmak megtekintésekor vagy grafikai értelemben igényes játékok lejátszásakor tűnik fel, ahol minden részlet lenyűgöző tisztasággal jelenik meg a képernyőn. A kijelző körüli keret pedig minimális, a kijelző-test arány 93,7%. Negatívum viszont, hogy nincs 120 Hz-es képfrissítés, ezt 2024-ben már ebben az árkategóriában is illene nyújtani egy ilyen komoly gyártónak, amely minden tekintetben az élre tör. A gyárilag kijelzőre helyezett fólia viszont pozitívum, a Honortól megszokott kedvesség.

Kamera

A Honor 200 Lite kettős hátlapi kamerarendszerrel rendelkezik, amely egy nagy felbontású, 108MP-es főérzékelőből, egy 5MP-es ultraszéles és egy 2MP-es makróérzékelőből áll. A főérzékelőnek jó megvilágításban is képesnek kell lennie tisztességes fotók készítésére, míg az 5MP-es ultraszéles érzékelővel több részletet rögzíthetsz egy felvételen. Az előlapi kamera egy 50MP-es érzékelő arcfelismeréssel, amely az alapvető szelfik és videohívások készítésére lesz alkalmas. A kamerák hozzák a kötelezőt, mindent tudnak, ami a hétköznapi használathoz kell, ahogy csökken a fény, úgy zajosodik a kép, de ezzel a nyilvánvalót írtam le. A makrótól csodát nem szabad várni, de a kamera teljesítménye összességén kielégítő.

Fotó: Origo
Fotó: Origo

Akkumulátor, csatlakoztathatóság, egyebek

A telefont 4500 mAh kapacitású, nem cserélhető akkumulátor tartja mozgásban, támogatja a 35 W-os gyorstöltést is. A dobozban csak egy USB-C kábelt kapunk, a gyorstöltéshez szükséges adapter külön beruházást igényel. A hétköznapokban elég lefekvés előtt töltőre dugni, egy nagyon igénybevétellel járó nap esetén viszont lehet, hogy hamarabb is konnektort keresünk majd. Vezeték nélküli töltésre nincs lehetőségünk. A Honor 200 Lite természetesen alkalmas 5G-hálózatokhoz, és két nano SIM-kártyát is kezel (dual stand-by módban, vagyis egy antenna van a telefonban). A teszt során a hálózatra csatlakozás, a telefonálás minősége, a Wi-Fi, az NFC és a Bluetooth is rendben volt, a beépített GPS-vevőjével a zökkenőmentes integrációt biztosít a térképes alkalmazásokhoz. Ugyanakkor a felhasználóknak alternatív módszerekre kell hagyatkozniuk a rádiós tartalmak eléréséhez a Honor 200 Lite-on, mivel a készülék nem rendelkezik FM rádióvevővel. Hiányzik még a 3,5 mm-es jackcsatlakozó is.

honor200lite
Honor 200 Lite
Fotó: Origo

Kinek éri meg?

A telefont 129 990 forintos áron kerül forgalomba május 21-én, és a legismertebb kereskedők mellett mindhárom szolgáltatónál is elérhető lesz, vagyis előfizetéshez vásárolva ennél sokkal kedvezőbb áron is hozzá lehet jutni. Ehhez kapunk egy nagy méretű, nagy felbontású, gyönyörű kijelzőt, tisztességes kamerával, középkategóriás, a mindennapokra elég teljesítménnyel. A hiányosságai közül talán csak a 90 Hz-ben maximalizált képfrissítést emelném ki, de összességében tökéletes ár-érték arányt jelenthet a készülék sokaknak, akik jó áron akarnak egy mutatós, kellemes telefont venni, megnyugtatói hazai terméktámogatási háttérrel.