Űrszemét termett a kanadai farmer földjén

űrszemét spacex
Feltehetően a SpaceX rakétájának darabját találta meg a földjén a kanadai farmer
Fotó: CBC News
Vágólapra másolva!
Az eladásán gondolkodik, egy SpaceX rakéta darabját találhatta meg.
Vágólapra másolva!

A nem állami űrcégek szinte napi szintűvé vált kilövései miatt aggasztóan szaporodni kezdett a lakott vagy használt területekre hulló űrszemét mennyisége, legutóbb néhány hete beszakította Floridában egy családi ház tetejét egy Nemzetközi Űrállomásról indított, 700 gramm súlyú csomag.

Mindez semmiség ahhoz képest, amit Barry Sawchuk kanadai földművelő talált a földjének körbejárásakor a fiaival, egy kétméteres és 40 kilogrammos tárgy jutott a birtokába. A Saskatchewan tartományban élő farmer számára gyanús volt, hogy űrszemét lehet, de nem volt biztos ebben, nem ért a témához. A felfedezésének hírére csillagászattal foglalkozó egyetemi kutatók megerősítették, hogy biztosan űrszemétről van szó, a körülmények alapján ítélve egy SpaceX rakéta darabja hullhatott a földjére.

Sem a SpaceX, sem pedig kanadai űrügynökség nem kommentálták az esetet, így Sawchuknak az a terve, hogy a vetési szezon végével megpróbálja értékesíteni a rendkívüli szemétdarabot, a bevételt pedig felajánlja a bő 700 fős Ituna község jégkorongpályájának megépítésére. 

Ott nőtt fel, a helyi közösség éppen próbálja tető alá hozni a projektet.

Nem lenne meglepő, ha a gyűjtők hajlandóak lennének viszonylag nagy pénzt kifizetni az űrszemétért, így talán jóval szebb és jobb pályára is telhet majd, mint ami jelenleg tervben van.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről