A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megtanult roma nyelven a Google Fordító

mobilozás sms rcs chatelés mobilnet texting
Fotó: Chad Madden / Unsplash
Vágólapra másolva!
Ennyi új nyelv még sosem vált egyszerre elérhetővé a szolgáltatásban.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években látszólag kevés minden történt a napi szinten milliók által használt Google Fordító háza táján. Cserébe most nagy dobással állt elő a fejlesztői csapata, egy füst alatt 110 új nyelv támogatását adta hozzá a gépi fordítószolgáltatáshoz, ennek a kivitelezésében pedig kulcsszerepet játszott a Google berkein belül létrehozott PaLM 2 nagy nyelvi modell.

A legújabb frissítési körben javarészt kevesek által beszélt nyelvek csatlakoztak a szolgáltatás kínálatához, van amelyiket csak néhány ezer ember töri világszerte, de akad százmillió fő által ismert is.

Ettől függetlenül a mostani nyelveket összesen 614 millióan beszélik világszerte, a Föld népességének olyan 8 százalékáról van szó.

A konkrétan támogatottá vált nyelvekről pontos listát nem tett közzé a cég, de megtalálható köztük például az afar, a csecsen, a kantoni, a manx, a pandzsábi (shahmukhi), a tamazight, a tok piszin, továbbá a roma is. A romát külön kiemelte a Google, állítása szerint az ilyen nyelveknél nagy kihívást jelent a rengeteg nyelvjárás, nem egyszerű megoldani a gépi fordítást, ilyenkor jönnek nagyon jól a nagy nyelvi modellek képességei.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!