Ijesztő, de úgy tűnik, igaz: a paraszociális kapcsolatok lassan érzelmesebbek, mint a valódiak

pár, párkapcsolat, internet, online tartalom, magány, illusztráció
Vajon a paraszociális kapcsolatok tényleg jobban felvidítanak, mint a hétköznapiak?
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Tom Wang/Shutterstock. No use without permission.
Vágólapra másolva!
Brit kutatók szerint a közösségi média egyes tartalmai - egy-egy népszerű influenszer, vagy kedvenc könyves/filmes karaktereink - hatékonyabban képesek felvidítani bennünket, mint hús-vér embertársaink. Megállapították továbbá azt is, hogy az emberek az effajta érzelmi kapcsolatok érzelmi skáláját intenzívebben élik meg, mint, ha valódi szociális kapcsolatok kötelékében történne hasonló. Az ún. paraszociális kapcsolatok terén szerzett tapasztalatok a napokban kerültek publikálásra a Scientific Reports hasábjain. Mutatjuk a részleteket.
Vágólapra másolva!

Közösségi média a közelség illúziója? 

A jelenséget a szakirodalom paraszociális interakciónak nevezi amikor is – bár meglehetősen egyoldalú kapcsolat - hírességek, influenszer YouTubuerek mindennapi életét követjük nyomon már-már kényszeresen, és állandó felcsigázott érdeklődéssel, holott személyesen nyilván sosem találkoztunk velük. Ezt a kifejezést két amerikai szociológus írta le először 1956-ban, bizonyos emberek televíziós személyiségekhez való kötődésére utalva, amelyek azonban akár jótékony hatással is lehetnek a közérzetünkre. Erre a következtetésre jutott ugyanis a brit Essex Egyetem kutatócsoportja is, akik több mint 1000 embert vontak be a felmérésekbe.

Megállapították, hogy az emberek ezt a fajta kapcsolatot hatékonyabb érzelmi kielégülésként élik meg, mint ha hús-vér ismerősökkel történne hasonló. 

Eredményeik szerint az emberek „valóban úgy érezték, hogy mély, paraszociális kapcsolataik hatékonyabban segítik őket érzelmi szükségleteik kielégítésében, mint a valós, ugyanakkor lazább kapcsolataik, például felvidítják őket, vagy megnyugtatják őket, ha idegesnek érzik magukat” – mondta az Essexi Egyetem pszichológiai tanszékének szerzője, Veronica Lamarche, az Euronews Health-nek.

mobilozás okostelefon iphone fotózás kirándulás
Valóban kielégítőbbek érzelmileg a paraszociális kapcsolatok? 
Fotó: Brooke Cagle / Unsplash / https://unsplash.com/photos/woman-in-brown-long-sleeve-shirt-and-blue-denim-jeans-sitting-on-rock-TCeSrR11chw

Miért kielégítőbbek érzelmileg a paraszociális kapcsolatok? 

A furcsa jelenség egyik lehetséges magyarázata feltevésük szerint az lehet, hogy míg az egyoldalú kapcsolat ( filmszereplő, könyvszereplő, vagy egyéb ismert ember) könnyen,  akár néhány kattintással elérhető, addig az egészséges emberi kapcsolatok érdekében tenni kell, ehhez pedig sokan egyszerűen lusták.

Aki tehát idegesnek érzi magát, annak sokkal könnyebb lesz kinyitni a kedvenc könyvét, megnézni a kedvenc TV-műsorát, vagy "felkeresni" kedvenc YouTuberét, máris érezhetik az érzelmi kiteljesedést. 

– mondta Lamarche. „Ezzel szemben a valódi kapcsolat érdekében sokan vannak, akik egyszerűen nem hajlandóak megkeresni valakit, akivel már régóta nem beszéltek, vagy esetleg szomszédukkal, munkatársukkal megosztani aktuális mondandóját.” – tette hozzá.

A tanulmány természetesen azt is feltárta, hogy az emberi kapcsolatok fontossága mindent felülír, hiszen a korábban foglaltak ellenére az olyan, erős kétoldalú kapcsolat, mint a romantikus-, vagy a nagyon szoros baráti viszony, a legtöbben következetesen érzelmi szükségleteik kielégítésének leghatékonyabb módjának tekintették.

Bár a résztvevők átlagéletkora 36 évet mutat, Lamarche kiemelte, hogy a tanulmányban szereplő korosztály 18 és 70 év között volt és a résztvevők alig több mint fele nyilatkozott úgy, hogy erős paraszociális kapcsolataik vannak, 36 százalékuk pedig közel érzi magát egy-egy YouTuberhez. A legtöbb ember a vizsgálatunk során azt mondta, hogy van legalább egy paraszociális kapcsolatuk egy filmes-, vagy olvasmánykarakterrel, vagy egy hírességgel” – mutatott rá Lamarche, aki a jövőben szívesen megvizsgálná, hogy a különböző kapcsolatok mennyire hatékonyak az érzelmi szerepek betöltésében ahhoz képest, ahogyan azt korábban észlelték.

pár, párkapcsolat, internet, online tartalom, magány, illusztráció
 Brit kutatók szerint a közösségi média egyes tartalmai - egy-egy népszerű influenszer, vagy kedvenc könyves/filmes karaktereink - hatékonyabban képesek felvidítani bennünket, mint hús-vér embertársaink. 
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Tom Wang/Shutterstock

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről