Tűzoltók szabadították ki a gyermeket a luxusautóból

tesla model y elektromos autó kocsi
Tesla Model Y
Fotó: Tesla
Vágólapra másolva!
Ilyen a modern kocsi; ha lemerül az akku, akkor nem lehet kívülről kinyitni az ajtót.
Vágólapra másolva!

Nem csak pozitív változásokat hozott az autóiparba a Tesla, a cégnél dolgozó tervezőmérnökök eddig minden egyes modellben alkalmaztak teljesen célszerűtlen, nem életszagú, látszólag csak az öncélú modernitás jegyében kitalált megoldásokat.

Ezek a hibák jellemzően csak bosszúsághoz és anyagi kárhoz szoktak vezetni, azonban az amerikai Arizona államban súlyos helyzet állt elő a napokban, egy másfél éves kisgyerek bennrekedt a nagymamája tűző napon parkoló, Tesla Model Y autójában. További kontextusként az USA déli államában a múlt héten már 38 fok fölé is kúszott a hőmérséklet.

Az incidens alapvetően nem a nagymama hibája volt. Betette az unokáját a hátsó üléssoron rögzített gyermekülésbe, becsukta az ajtót, majd a vezetőoldali ajtóhoz ment, hogy elhajtson.

Kinyitni viszont már nem tudta a mobiljával az ajtót, mert közben lemerült a kocsi akkuja, így nem kapott áramot az elektromos ajtózár.

A megszokott autóknál ilyenkor kulccsal ki lehet nyitni az ajtót, de ez jelen esetben nem volt opció, kulcsos zárhoz hasonló antikvitásokat a Tesla nem épít a járműveibe.

A nagymama nem tudott mit tenni a 911 hívásán túl, a helyszínre kiérkezett tűzoltók pedig végül jobb híján betörték az egyik szélvédőt, hogy kimentsék a gyermeket. Az akku lemerülése esetén belülről kinyitható a kocsi, azonban egy gyermekülésbe betett másfél évesnek nem áll módjában megoldani a manuális ajtónyitást.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!