A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Nem építhetnek hipp-hopp saját várost a szupergazdagok

california forever east solano plan
A milliárdos befektetők látszólag messze hatékonyabban is befektethetnék a lakhatási válság megoldásába a pénzüket
Fotó: California Forever
Vágólapra másolva!
Minimum két évet vesz majd igénybe a környezeti hatástanulmány.
Vágólapra másolva!

Újabb megalomániás projektbe fogtak tavaly a Szilícium-völgy egyes milliárdos befektetői, San Franciscótól olyan 100 kilométerre saját kisvárost kívánnak építeni. Emiatt tavaly a California Forever projektcégük több százmillió dollár értékben vásárolt fel jelenleg mezőgazdasági területként bejegyzett földeket a Travis légibázis közelében.

california forever east solano plan
Az East Solano Plan keretében eddig javasolt kisváros általános helyzete és felépítése
Fotó: California Forever

Pár hónappal a földvásárlásokat követően a California Forever nyilvánosan is bejelentette a terveit, azonban egyelőre nem jutottak előre a kivitelezés terén. A projekt annyira átgondolatlan és korai fázisban van, hogy csak elnagyolt tervek léteznek, a megvett termőföldek pedig jellemzően éveket igénybe vevő környezeti hatástanulmány nélkül át sem minősíthetőek lakóövezetté. Mindezek tetejébe a helyi törvények szerint népszavazást kell kiírni a városépítésről, miközben a milliárdosok ötlete jelentős ellenállásba ütközött a polgárok részéről, félő volt a szavazás elveszítése.

A milliárdosok East Solano Plan nevű kezdeményezésnek még a célja sem teljesen világos. Egy hipermodern és gyalogosbarát kisvárost építenének fel, azzal érvelve, hogy ez segítene a lakhatási válság csökkentésében, munkahelyeket teremtene, adóbevételt generálna.

Most a California Forever és Solano megye vezetése bejelentették, hogy mégsem lesz népszavazás novemberben, helyette egy teljes környezeti hatástanulmány készül a projekthez, ami várhatóan olyan két évet vesz majd igénybe. Ezt követően újból benyújtják a többi papírmunkát és a kérvényeket, majd végül sor kerülhet a városépítéssel kapcsolatos népszavazásra.

A projekt további szépséghibája, hogy a befektetők által kifizetendő költsége mellett több tízmilliárd dollárnyi infrastrukturális fejlesztést is igényelne a közműszolgáltatók részéről.

Érthetetlen, hogy ha a lakhatási válságot kívánják enyhíteni a milliárdosok, akkor miért nem jobb adottságú helyeken építtetnek, a teljes East Solano Plan gazdasági nonszensznek tűnik.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!